On the Spot 2009.12.13. 16:26

Bolívia

Mar a Madridba tarto gepen ulunk, ugyhogy batran kijelenthetjuk: megusztuk Boliviat! Most rogton lelkiismeret-furdalasom tamadt, mert ami azt illeti, Bolivia kellemes, gyonyoru orszag, es legtobbszor nagyon jol ereztuk magunkat. Sokkal fejlettebb is, mint gondoltuk.

Sokan aggodtak miattunk, mert az aprilis 16-odikai esemenyek ota mi voltunk az elso magyar ujsagirok/filmesek, akik a Rozsa-ugyben szimatoltak. Szilvia Flores ( Eduardo Rozsa Flores testvere) nem volt hajlando meg csak talalkozni se velunk, mondván, hogy biztosan figyelnek minket, es neki jobb, ha magyarokkal nem all szoba. Pedig nem is interjurol lett volna szo, csak egy szimpla kaverol.

A tolmacsunk legtobbszor nem arulta el, hogy magyarok vagyunk: europai ujsagirokent mutatott be bennunket:) Nincs jo hirunk, na! Ennek ellenere nagyon baratsagos volt velunk
mindenki... Neha mi is aggodtunk, mert olyan torteneteket, osszefuggeseket, pletykakat hallottunk fontos emberekrol-fontos embetektol, amikrol az ember ne nagyon akarjon tudni, kiveve ugye, ha ezert megy oda, es ez a munkaja.

Boliviaban nincs (még) igazi diktatura, inkabb egy furcsa demokracianak tunik. Nagyon sokan biraljak Moralest, es meno ellenzekinek lenni. Ugyanakkor barmi megtortenhet...

"Faraszto ez a paranoia" - mondta ma reggel Andris, es rogton kitalalta, hogy menjunk felvaltva reggelizni, nehogy valaki az utolso pillanatban drogot csempesszen a hatizsakunkba, ezzel garantalva, hogy a kovetkezo 20 evet egy boliviai bortonben toltjuk... Hacsak nem keni meg valaki a birot... (Forgattunk egy kokain-szallitmanyrol par napja, epp akkor hoztak be a rendorsegre egy sapadt spanyol gyereket, aki kb. 5 kilo drogot applikalt a testere. Elkapták. Boliviaban 1 gramm kokain ugyanannyi buntetest vonhat maga utan, mint 100 kilo.)

Bezzeg Toaso Elod ugyeben nincs sok esely a titkos megegyezesre a biroval, Elod ugyanis politikai fogoly. Terrorizmus a vad, es a Morales kormany mindent megtesz, hogy bebizonyitsa: Elod Bolivia elsoszamu terroristaja. Bizonyitekaik nincsenek, a vadak nevetsegesek. A bokkeno csak az, hogy ez nem jogi, hanem politikai kerdes.

"Chilei noben, perui baratban es boliviai torvenyben ne bizz!"- ezt tanulta Elod a bortonben. Pont a szulinapjan mentunk be hozza a San Pedro bortonbe, La Pazban. Vittunk neki tortat, meg a csomagokat a testveretol es az egyik kedves tanitvanyatol. Elod informatika tanar, most lett 29. Kicsit le van fogyva, kicsit furcsak a szemei - rogton mondja, hogy egy hete nem aludt -, de vegtelenul szelid a tekintete. Azt mondja magarol, hogy konfliktuskerulo, es mivel tul akarja elni, meghuzza magat, amennyire csak tudja. Tobbszor beszeltunk vele telefonon, amikor mar Santa Cruzban voltunk. Tippeket adott, hogy hol a legjobb a kave, es hogy van egy babmbuszba tekert edesseg, azt feltetlenul probaljunk ki... Tegnapelott meg elmeseltuk neki, hogy a Las Americasban lakunk, ott, ahol Eduardo Rozsa Florest, Magyarosi Arpadot es Mike Dwayert agyonlottek, kivegeztek. Elod es Mario Tadics eletben maradtak. Mig Elod eletet a csoda mentette meg (beleeresztettek egy sorozatot az ajtajaba), addig Tadics szobajaban egyetlen loves sem dordult el. Furcsa, nem? Erre is
van magyarazat, majd az On The Spotban elmeseljuk:)


Minel tobb emberrel forgattunk, annal jobban zugott a fejunk... Kinek dolgozott Eduardo? Miert hivta ki a fiukat? Miert keszitettek nevetseges fegyveres kepeket, amik most bizonyitekkent szolgalnak Elod ellen? Miert vegeztek ki oket? Miert kellett emiatt egy csomo
befolyasos embernek elmenekulnie Boliviabol, nem csak Santa Cruzbol, hanem bizony a kormany oldalarol is?

Nyomoztunk, szimatoltunk, neha paraztunk egy kicsit, es most elkezdunk dolgozni egy olyan filmen, ami valoszinuleg a legnagyobb kihivast jelenti szamunkra az On The Spot "torteneteben". Izgulok, hogy sikerul-e mindazt elmeselni, amit hallottunk.

Meg 8 orat repulunk Madridig, Andris mar alszik, en nem tudok...

Puszi,
Eszter

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr301594450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takacsi 2009.12.13. 21:38:20

Nagyon tetszik amit csináltok, csak így tovább!

Remélem lesz még sok-sok blog bejegyzés meg kimaradt részek a youtube-on.

csabi123 2010.02.04. 15:26:16

Sziasztok,

Lenyűgöző ez a profizmus ahogyan dolgoztok:) Nagyon szeretem a videókat és a blog bejegyzéseket egyaránt!

Most hogy látom a képen, kiváncsi lettem, hogy milyen kamerával filmeztek?

Üdv.: Csaba

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.03.13. 14:25:04

pfff....megjártam Boliviát(pár napja jöttem haza). Abszolut nem veszélyes egy magyarnak. Mi több a határőrnek fogalma nem volt arról, hogy van olyan ország, hogy Magyarország.
Rozsa Flores saját maga bevallotta egy interjúban, hogy arra kérték föl, hogy megszervezze Santa Cruz védelmét az ország legitim kormányával szemben. Hogy lelőtték érte? Nem csoda. Boliviában iszonyú törékeny a béke. Aki turistaként megy ki, semmi félnivalója nincs. Aki meg terroristát játszani, azt kivégzik. Ennyi. Amugy ha elmaradottságot akartok látni akkor ne Sant Cruzt és környékét járjátok hanem az Altiplanot. Santa Cruz a legfejlettebb régió.
süti beállítások módosítása