Ahová nem látni el a stadionokból

Lakókocsik, sátrak, koszos, mezítlábas gyerekek. Tizenhat évvel az Apartheid után lehetséges az, ami elképzelhetetlen volt a fekete kontinensen a huszadik században: lecsúszott fehérek, nyomornegyedekben.

Először mi is kételkedtünk,  több mint egy hete Johannesburg milliós fekete gettóit jártuk. Nehezen hittük, hogy van ennél rosszabb. És tényleg nincs rosszabb, mint Alexandra, Hillbrow, Westbury és még sorolhatnám a hírhedt johannesburgi fekete és színes nyomornegyedeket. De ettől a hír még igaz: munka, áram és tiszta ivóvíz nélkül élnek ma már fehérek is, például ezen a háromszáz lelket számláló telepen Krugersdorp-ban. Nálunk  nem lenne ebben semmi különös, egy demokráciában a perifériára csúszni szokványos dolog, Dél Afrikában viszont aki fehér, nem ehhez szokott. Az Apartheid mesterséges védőburka alól nem volt fehér kivétel. Éppen ezért a fekete nyomornegyedek lakóinak elképzelhetetlen, hogy ilyen létezik, nem fér bele az évszázadokon keresztül kialakult, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető világképükbe.

 

 

 

Két fekete kísérővel érkeztünk a telepre, akik arra számítottak, hogy valamennyi itt lakó rasszista. Ha egy Afrikánert ( dél afrikai fehér) vinnénk el egy fekete negyedbe, a feketék bosszújától és a bűnözéstől rettegne. Ez sajnos azt jelenti, hogy Dél Afrikában a feketék és a fehérek - a szűk gazdag rétegen kívül - szinte soha nem találkoznak egymással, nem ismerik egymást, illetve csak legendákból. Ezzel nem azt mondjuk, hogy nincs rasszizmus, bűnözés és számos olyan dolog, amitől félni lehet ebben az országban, de mégiscsak nonszensz, hogy Afrika legfejlettebb államában, ahol több millió fehér él, megérintenek, ölelgetnek minket a feketék, mert hiába laknak Johannesburg közepén, nem találkoztak még sápadt-arcúakkal.

 

A fehér nyomornegyedről végül kiderült, hogy fekete családokat is befogadtak. Fekete kísérőink pedig úgy összebarátkoztak a helyiekkel, hogy felmerül az ötlet: pár srácot elvinnének egy hétvégére az ő negyedükbe, hogy lássanak csodát, majd fekete gyerekeket hoznának ide Krugersdorp-ba. Lenne miről beszélgetniük.

 

A helyszín: Dél-Afrika ma este 22:00-kor a Sport1 műsorán!

 

 

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr862141884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.07.09. 23:50:30

azért erről is kéne beszélni a téma kapcsán:

en.wikipedia.org/wiki/Black_Economic_Empowerment

magyarán eljött a fordított apartheid: állami szférába gyakorlatilag LEHETETLEN fehérnek bejutni. 5 millió fehérből közel 1 millió miért menekült el onnan vajon (persze a rasszista bűnözés, erőszakhullám mellett)?

mellesleg a filmben szóba került a "kill the boer, kill the farmer" című emblematikus fekete mozgalmi dal. Annyi kiegészítés, hogy a büntetés ellenére Julius Malema, a kormányzó ANC ifjúsági szervezetének vezetője újra nagy tömeg előtt elénekelte ezt.

www.youtube.com/watch?v=OIsO78kkJP0

És ez az ember nagy eséllyel lesz pár éven belül Dél-Afrika vezetője, a négerek istenítik.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.07.10. 01:07:45

feher getto azota van

hogy a feketek kezen
szarra ment az orszagban
a tarsadalmi szinten megszervezett

munka

termeles

gazdasag

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.07.10. 16:17:39

A videó célja, hogy megdöntse a megélhetési bűnözés liberális dogmáját? Üdvözlendő. A fehérek láthatóan a nyomorból is kihozzák a legtöbbet, és nem felejtenek el embernek maradni. Szemben a néger gengszterek napi ezer eurót szívnak el...

Gábor.M 2010.07.10. 19:12:30

@"the dragon":
Látod, ebben egyet kell értenem veled. Nem mindegy, hogy ki mire használja a kezében lévő eszközöket...

Tremere 2010.07.14. 16:11:18

Nagyon érdekes és megdöbbentő rész volt...

==T== 2010.07.15. 14:10:57

Egyetértek azokkal, akik szerint a fehérek még a lepukkantság ellenére is megőrizték az emberségüket. Ezt jelenti közel 50 000 év evolúciós előny...

csavaranna 2010.07.23. 18:44:51

Egyedülálló sorozatot gyártotok, és fantasztikus, hogy van egy magyar csatorna, ahol ilyen minőségű műsort látni, nem kell érte a BBC-re kapcsolni, persze, amikor odakapcsolok, ki tudja, hogy nem éppen ti jelentkeztek-e be egy burmai interjúval! Még egyszer: le a kalappal, gyerekek!
süti beállítások módosítása