On the Spot 2011.03.02. 07:23

Cairo, Irán

Mi van?! :D Hát az, hogy még Cairóban vagyunk, de ma este lesz az iráni film a Spektrumon 22:20-tól (aztán az ismétlés szombaton 22:00-kor)

Jó reggelt!

Egyiptomból ma éjjel érkezünk Budapestre, 17 óra forgatott anyaggal a hátizsákunkban muzulmán testvériségről, felrobbantott ortodox templomról, holtak városáról, ahol az emberek kriptákban élnek, tüntetőkről, keményvonalasakról, liberálisokról, egyszóval Egyiptom jövőjéről - bővebben az áprilisi adásban!

Ma este viszont a helyszín: Irán.

Ízelítőül videó a Life.hu oldalán egy titkos teheráni fotóstúdióról, ahol a lányok erotikus fotókat készítenek egymásról, hogy elfelejtsék, milyen országban élnek:

www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110301-az-on-the-spot-exkluziv-riportja-egy-irani-fotostudiorol.html

Videó a HVG.hu oldalán azokról a teherániakról, akik nem vállalják a politikai ellenállás következményeit, és inkább egy külföldi megszállásra várnak - nem, mi sem akartuk elhinni, nézzétek meg!

hvg.hu/vilag/20110301_on_the_spot_iran

És ha még nem indultatok el otthonról: kapjatok magatokhoz egy mai Metropolt, van benne egy iráni riportunk

www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/696097

a múltheti Magyar Narancsban meg az exkluzív On The Spot-interjú Dzsafar Panahival!

Ennyi volt az iráni elektronikus lapszemle Kairóból. Üdv és dinamit: Eszter, Andris

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr822703237

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József - FORRADALMÁROK 2011.03.16. 09:23:39

CSOPORTKÉPEKMi mindenre alkalmas az egyistenhitek teológiája! A modern ember megborzong és felismeri az internetben Isten három fő attribútumát. Mindentudó, mindenható, mindenütt jelenlévő. Sokan dolgozó-szobájukban, munkahelyükön vagy internet-kávézók...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pista bá' 2011.03.03. 00:22:28

Megnéztem ma este az iráni epizódot.

Kemény kritika következik, ezért hadd kezdjem dicsérettel. Szinte az összes eddigi rész tetszett, a mauritániai és az indiai különösen. Magam is jártam ezekben az országokban (Varanasiban is) és nagyon profi, sablonoktól mentes és számomra is elgondolkodtató, őszinte alkotások voltak ezek a filmek.

Itt Iránnál azonban valami nagyon-nagyon félrement. Az volt az érzésem, hogy egy színtiszta propagandafilmet látok. Mintha a film egyetlen "feladata" és célkitűzése az lett volna, hogy az elsősorban USA által vallott sztereotípiákat minél maradéktalanabbul igazolja, tovább sulykolja.

A kulminációs pont az volt, amikor a láthatóan "vérgazdag" iráni aranyifjak egyike kijelentette, hogy "SOKAN azt szeretnék Iránban, ha Izrael megszállná őket". Aki már volt ebben az országban és beszélgetett helyiekkel, az nem kapott levegőt ekkora csúsztatás hallatán. Lehet, hogy van 1-2 ilyen ember, de hogy nincsenek ilyenek Iránban SOKAN, az holtbiztos.

Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az ország bemutatása kapcsán nem lehetett volna kevésbé elfogult interjúalanyokat találni, mint

a) a mélyen hívő keresztény nő (egy muszlim államban). Meglepő,hogy nem érzi jól magát? Franciaországban jó érzi magát a mélyen hívő muszlim, akinek megtiltották a fejkendő viselését?

b) a politikai kérdéseket feszegető filmrendező (csoda, hogy üldözik?) Valóban elhisszük, hogy "Nyugaton" semmi baja nem eshet annak, aki filmjeiben keményen bírálja a rendszert, a politikusokat? Ugyan már.

c) Az exhibicionizmusba hajló fotóművészetet gyakorló mozgalom tagjait. (Hát igen, az ott nem megy, tiltják, viszont itthon meg nem lehet pl. holokausztot tagadni, amit ott szabad.)

Szóval ez az iráni rész most nagyon nem sikerült. Úgymond nem egy reprezentatív mintához tartozó hétköznapi embereket (sőt, ilyet egyet sem, az ellenkezőjéből annál többet) szólaltatott meg a film és ezáltal teljesen torzított és egyoldalú képet festett erről az országról, ahol nekem és számos utazó társamnak teljesen más tapasztalatai voltak.

Jó munkát a jövőben!
És kevesebb propagandát, démonizálást, több megértést és hétköznapi valóságot várok (legalábbis én). Felejtsük el ezt a "kisiklást".

bmw1200 2011.03.03. 19:10:55

@Pista bá': Pista bá'-val teljesen egyet értek. Így van ahogy írja. Az a legnagyobb butaság, hogy bárki szeretné azt hogy megszállják az országát. Ráadásul Izrael. Ez még akkor is hülyeség ha van valami, amiért nem tetszik otthon.
Sajnos ez a rész nagyon gáz lett. Itthon 2006-ban ugyanígy verték az embereket Budapesten és még ki is tüntették a rendőröket. Mit műveltek az emberekkel, és a nőkkel? Ez nem gond. Ha Izrel öli a Palesztinokat az sem gond. 90 éves embereket üldözik és bíróság elé állítják mert valaki azt mondták, hogy egyszer százados volt valahol és holobűnös. Itthon Biszku elvtárs tagadhatja a kommunizmus bűneit / a főhóhér / ez nem gond.
A barátommal motorral járjuk az országokat.
Voltunk már a közel-keleten is. Damaszkuszban és Palmyrában találkoztunk először Iráni emberekkel. Végtelen vendégszeretőek, barátságosak voltak. Nem úgy néztek ki mint akik atom háborút akarnának / mint Izrael/.
Izraelben is jártam bár nem motorral. Igazán le a kalappal az iráni emberek előtt, talán még a szír embereknél is barátságosabbak voltak. Talán jövőre sikerül a Kaukázuson keresztül Teheránba és Perszepolisba motorral eljutni.

Amúgy nagyon szeretem a filmjeiteket, csak az elfogult, agymosott részeket vegyétek ki. Ti magatoknak is meg kellett tapasztalni, hogy melyik országba hogyan fogadnak benneteket. Feltételezem, Iránban nem tapogattak úgy mint Egyiptomban. Probáljatok objektívek maradni, csak a tényeket mutassátok be. Majd a néző eldönti hogy mit gondol.

Munkátokhoz sok sikert kívánok:
bmw1200
süti beállítások módosítása