Ez nem egy buli a békéért, szerintünk nem lehet bulizni a békéért, inkább arról van szó, hogy sok konfliktus zónában találtuk magunkat különböző party-kon, ahol úgy tűnt, szünetel a konfliktus, legalább egy buli erejéig. A gázai esküvőtől, ahol kiderült, hogy a velünk együtt bulizó srác testvérét nemrég lőtték le, a johannesburgi buliig, ahol az amúgy legkeményebb gengszterek engedték el magukat... Ezekben a bulikban az emberek mindennapjait alapvetően meghatározó konfliktus hirtelen eltűnik, és néhány óráig nem is jön vissza - ezt az érzést szeretnénk, ha átélné a budapesti közönség is, ezért szervezzük az első On The Spot Global Music Party-t egy izraeli és egy palesztin zenekarral a színpadon.

Sameg Zakout alias SAZ az izraeli Ramlában van otthon, s itt tapasztalta meg azt is, miként veszi át a város megmaradt arab negyede felett az irányítást a drog és az erőszak. Élményei, a jeles amerikai elődök s arabtanára (!) vezették rá, hogy rímekben és énekbeszédben, pattogó ritmusokra adja elő, mit gondol a körötte zajló életről, az izraeli arab múltról és jelenről. Már egy jó ideje a közel-keleti (meglepő, de virágzó) hip hop-élet egyik legfontosabb alakja, aki szerepelt már a Rolling Stone-ban, a CNN-en s felbukkant a legfontosabb nemzetközi hip hop-fórumokon is – az angol/arab nyelvű produkció és a kivételes beatbox-technika remélhetőleg áttör a nyelvi korlátokon is.

A másik fellépő, a világszerte népszerű Balkan Beat Box alapítói Izraelből származnak, ám végül Brooklynban találkoztak egymással. Tamir Muskat és Ori Kaplan már a BBB előtt is figyelemre méltó zenei pályafutást mondhatott magáénak: előbbi, dobosként, a Firewater és a Big Lazy formációk tagjaként, utóbbi (aki már otthon, Tel Avivban is ismert jazz szaxisnak számított), a híres Knitting Factory-hoz köthető produkciókban, a már említett Firewaterben és a nálunk is népszerű Gogol Bordello-ban játszott. A kétezres évek elejétől dolgoznak együtt – s idővel újabb alkotótárs csatlakozott hozzájuk: Tomer Josef MC/vokalista személyében. 2005 óta három lemezt is készítettek – s albumról albumra megújuló, izgalmasan hibrid produkcióval tudtak összeállni: a dub/dancehall zenék, a balkáni népzene, a cigányzene, a klezmer a jazz, a punk/metál, a hiphop – mi több, egy idő után a rai és a flamenco szervesült egységgé.

A fellépőket az On The Spot gázai, izraeli és ciszjordániai felvételeiből készült vj-szett kíséri – a koncertek előtt és után pedig a Deck Attack legénységének (Infragandhi, Negro) dj-szettje keretezi majd be az eseményt.

Viszlát kedd este a Gödörben!

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr512777265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papundekli 2011.04.19. 19:23:00

Gyerekek Líbiába nem mentek?
süti beállítások módosítása