A szuri szépség ára

A kunyhó előtt egy 15 év körüli kislány ül, mellette egy jóval idősebb nő, akár az anyja is lehetne. A földön néhány porlepte gillette penge. A kunyhó körül vagy húsz falubeli figyel, a fiúk arca fehérre mázolva, a lányok mellén és vállán hegtetoválás. Ha nem próbálnánk kitalálni, vajon hogyan készült, egészen gyönyörűnek látnánk mi is, nemcsak a helyiek, évszázadok óta. Az idősebb nő az egyik pengéért nyúl, a másik kezébe egy tüskés faágat vesz, a faággal vázlatot rajzol a lány mellére, körkörös, szimmetrikus mintát, aztán a tüskével a mellen a bőrt kicsit megemeli, és megvágja a pengével. Körülbelül harminc ilyen öltést tűr némán a lány, elszánt tekintettel mered a távolba, az első néhány öltés óta már nem néz a saját mellére. A körös-körül álldogáló lányok melleit elnézve nyilván látott már ilyet jó párszor, pontosan tudja, milyen látvány fogadná, ha odanézne. Egy barátnője nagy zöld falevelet tesz a szoknyájára, hogy oda folyjon a vér a harminc sebből, ne az egy szál szoknyára. A harmincadik öltés után még nincs kész a minta, de a lány nem bírja tovább, azt mondja, álljanak meg, neki ez elég, szép lesz így is, és bemenekül a kunyhóba. Az idősebb nő csak nevet, több százszor csinált már ilyet a törzsben, ő a hegtetoválás specialistája, nem most hagyják ott először.

A lány a kunyhóban sem törli le a vért magáról, csak felemelt kézzel, a kunyhó tetejének támaszkodva néz ki az ajtón, nézi a falu többi tagját, akik ezen már mind túl estek, most mégis, mintha mind ellene lenne. Nem törli le a vért, hadd lássák, mennyire erős ő is, pont úgy, mint az anyja vagy a nagyanyja vagy a testvérei. Ha sírna, sikítana vagy rögtön a sebeivel foglalkozna, gyengének látnánk, szégyent hozna a családra. Ha nem hagyta volna a tetoválást, szintén, ráadásul egy férfi se találná vonzónak. Most mégis legördül egy könnycsepp. A tekintete nem változott, ugyanolyan kemény, mint néhány perccel ezelőtt. Mintha a szeme külön életet élne. Nem ő sír, nem, csak a szeméből folyik valami, aminek semmi köze hozzá, a bátor és hamarosan szép kislányhoz. Már majdnem az állához ér, épp csöppenne le a megcsomósodott vértől már bordó mellére, amikor gyorsan, egyetlen pillanat alatt megtörli az arcát. De nem elég gyorsan. Észrevették. Sokan látták, talán a felnőtt férfiak közül is néhány. Elbújik a kunyhó belső részébe. Végre egyedül van. Most, hogy már nem látja a kunyhótól néhány méterre álldogáló család és a törzs többi tagja, megnézi, hogy mit műveltek a mellével. Most néz a testére először, amióta elkezdődött ez a rémálom. Már nem tudja visszatartani a sírást. Potyognak a könnyei, egyenesen a mellére, feloldják a csomósodott vért, a falevéllel zokogva törli le magáról. Kinn ebből mit se hallani, a család büszkén zajong, végre ez a lány is nő lett, és mikor begyógyulnak a sebek, a hegtetoválás egy ősi szexi díszítés lesz a testén - egész életében.


Az etióp kormány minderről hallani sem akar. Betiltották, ahogy sok minden mást is a szuriknál, csakhogy egyenlőtlen a küzdelem az évszázados tradíciók és a kormányrendelet között. A 18 éve köztük élő misszionáriusok úgy döntöttek, hogy nem beszélnek ezekről a veszélyes hagyományokról, mert egyrészt fölösleges, másrészt csak ellenségnek tekintenék őket, harmadrészt ez a kultúrájuk, és ne legyünk álszentek: nyugaton is fájdalmas, illetve egészségtelen a szépségipar megannyi beavatkozása, a plasztikai sebészettől a szoláriumon át a kiszakadó szilikonig. Ugyanakkor nemcsak az etióp kormány, hanem az etiópok is megvetik a szurik szépségideálját. Ha elhagyják a földjüket, és eljutnak egy városba, majmoknak nevezik őket, kicsúfolják a külsejüket. Néhány kutatás szerint azonban annak idején éppen ez volt a cél a mára szépnek tartott sebekkel: hogy ne tetsszenek az idelátogatóknak, és őket legalább ne vigyék el rabszolgáknak. Szóval még az is lehet, hogy miattunk, fehér emberek miatt alakultak ki ezek a tradíciók, amelyeken most jól kiszörnyülködhetjük magunkat. Miközben ők azt kérdik: hát nem gyönyörű?

On The Spot: Törzsek (SZURI)
ma este 21:30-kor az m1-en!

 

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr134330495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.03.21. 22:13:36

egy szurinak mi az étrendje, és mennyi az átlag életkora?
süti beállítások módosítása