Eszterrel félórán át vitatkoztunk telefonon. Ő negyedik napja Johannesburg legkeményebb negyedeit járja fekete bandák védőgyűrűjében (máskülönben valószínűleg már nem élne vagy bedrogozva, szexrabszolgaként ismerné meg Afrika legsötétebb bugyrait, így viszont befogadják, coolnak találják védelmezni az európai lányt, és megmutatják neki mindazt, amit fehérember látni nem szokott). Na, én meg itt a nácik között, ahogy Eszter mondta, pedig nincs igaza. Nem nácik. Rasszistáknak rasszisták. Hiba volt felhívni egymást. Most mindkettőnknek az a dolga, hogy alámerüljünk a szubkultúránkban, Eszter megmártózzon a feketék, én a fehérek ideológiájában, és aztán szépen, nyugodtan (kettő darab hetünk lesz rá:)) a vágóasztalon kicentizzük, hogy a lehető legkevésbé hazug képet tárjuk elétek (mások ezt igazságnak neveznék, de 48 percbe hogyan férne bele egy ország úgy, hogy az igazat, csakis az igazat és a teljes igazat mutassuk?), mindenesetre ez azzal jár, hogy ha nem is azonosulunk a környezetünkkel, folyton azt halljuk, amit ott mondanak.
Az ilyen típusú forgatás ezen szakaszában nem dolgunk az erős opponálás, tönkretennénk az anyagot. Fejben nyilván folytonos forráskritika kell, ezzel együtt, amikor egy exkluzív Gustav Muller-interjú helyszíne miatt felhívott Eszter (Gustav Muller a SuidLanders nevű csoport vezetője, amely arra készül, hogy Mandela halálának napján a feketék majd felkelnek a fehérek ellen, és megpróbálják kisöpörni őket, ezért országos szinten fehér védelmi vonalakat, bázisokat és fegyveres védelmet szerveznek, Muller egyébként az Apartheid idején különleges osztagokban vett részt a környező országokkal vívott háborúkban, szóval ő lesz az alany, még nem tudjuk a pontos helyet és időpontot, de ez volt a telefonbeszélgetés fő témája, amely kettő perc múltán heves vitatkozásba csapott át a rasszizmusról, feketékről-fehérekről, Dél-Afrika múltjáról és jövőjéről, amiről egészen pontosan az ellenkezőjét gondolják Eszter és az én környezetemben, zárójel bezárva.) 

Forráskritika tehát ide és/vagy oda, mikor máskor opponálna az ember, ha nem a kollégájával telefonon, amikor körülötte 15 fekete gengszter / 15 rasszista fehér farmer áll, ki késsel, ki kaszával, nem mintha nem lenne minden farmernek fegyvere, de sok értelmét nem látják a használatának hosszú távon, tekintve, hogy van itt néhány millió fehér, és néhány tízmillió fekete. Hát akkor erről ennyit, mondhatnánk, de az Afrikáner nem az a fajta. Egyrészt tényleg nincs hova mennie, nem holland, nem német, nem európai, ő Afrikáner, nagyon régóta, már a nagyszülők nagyszülei is azok voltak, mindene itt van, ez az otthona, dél-afrikainak tartja magát, helyesebben tartotta az Apartheid alatt, most nem, mert a dél-afrikai a fekete, márpedig ő nem az, hanem Afrikáner, búr. A feketék már röhögnek rajtuk, de erről majd Eszter ír, teljesen érthető egyébként az elmúlt párszáz év után. Most mindenesetre itt vannak egy országban, ahol úgy érzik, mindent ők építettek, és most egyszerre ők lettek a gonoszok (az Apartheid-ben voltak hibák, mint mondják, de az már egy félresiklott megoldás volt egy kellőképpen lehetetlen helyzetre, és nem volt annyira rémes, mint ahogy a világ gondolja, és nézzük meg, mondják, hogy hogy irtották ki az őslakosokat Amerikában meg Ausztráliában, és itt ilyenről szó sem volt, de hát itt clash of civilizations meg miegymás, mit lehet tenni, atyaúristen, ezt legutóbb Simon Pereztől hallottam Jeruzsálemben. 
Azt hiszem, most össze-vissza írok. Abbahagyom. De talán ezt is kitesszük a blogra, hogy lássátok, milyen lelkiállapotot bír produkálni a riporteri munka néha napján, mondjuk a fekete kontinens déli csücskén, csak fehérek között.
 

On The Spot - A helyszín: Dél-Afrika
július 8. csütörtök 22:30 Spektrum
július 9. péntek 22:00 Sport1

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr542128832

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dél-Afrikáról 2010.07.04. 20:31:13

Kissé rendhagyó témát választottunk mára, okkal. „Historia est magistra vitæ” (Cicero). Dél-Afrika valódi történetét mindannyiunknak ismernie kell, hogy nota bene, láthassuk mit művelhet egy gyönyörű országgal egy sátáni eszme, amely mint egy vírus E...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2010.07.05. 00:16:59

@gauche caviar: Mondjuk én is magyar vagyok, ezért nem igazán értem, hogy @baliquez baromsága miatt miért kell az egész nemzetre vonatkozóan általánosítást tenned. Ez éppen olyan hülyeség, mint az, hogy a zsidó csaló, a néger buta, az indián lusta, stb.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.07.05. 00:17:58

A Debrecenben csak Kósa Lajos „mikrofonállványaként” ismert Széles Tamás bemutatta, hogy miként is lehet sporttudósítás címén egy olyan cikket laptopra öklendezni, amely a világ műveltebbik felében aligha jelenhetne meg..., illetve hát, megjelenhetne, csak azzal a szerző egy életre kiírná magát mind a jobb-, mind pedig a baloldali médiumokból.
Felháborító azon „sporttudósítás” amit Széles Tamás, a Debreceni Városi Televízió vezetője követett el, és amely igen plasztikusan szemlélteti, miként is működik a hétköznapi rasszizmus. Nos, a cívis városban csak „Kósa Tévé”-nek nevezett médium igazgatója a következőképp számolt be a dél-afrikai futball vb Ghána–Németország meccséről, idézem: „Már a himnuszok alatt éreztem, hogy régen jártam Németországban. Ideje ismét elmenni és körülnézni, mert szemlátomást komoly „lakosságcsere” zajlott arrafelé az utóbbi években. Egyszerűen „bebarnultak”, s a szemük is kissé „húzott” lett. Meg a nevük olyan fura... Háááát Özil, akarom mondani izé, lehet, hogy kihúzom a gyufát néhány pösze és szakállas, „emberijogokatvédünkavégtelenségig” típusú honfitársamnál, akik kiáltványban szólítanak fel majd (aláírják többek között a megszokottak: Heller filzóf Ágnes, Fajkasházy hócipős Tivadaj, Jancsó egyszervoltnagyrendező Miklós, meg Bródy személyiigazolvány János és Koncz haénrózsavolnék Zsuzsa), hogy hagyjak fel a rasszista kijelentésekkel, minthogy nem bírom elviselni a fociban a „benettonválogatottakat”. Tudják, ezek olyan united colors (azaz „minden színű”) csapatok. Pont olyanok, mint például a mai német volt!”
Hát, kérem szépen, bár magam se szakállas, se pedig pösze nem vagyok, innen üzenném Széles Tamásnak (tévedésből majdnem „kollégát” írtam), hogy egyrészt azok az emberek, akiket a szájára vett, „némileg” többet tettek már le ennek az országnak asztalára, mint háromezer darab Széles Tamás együttvéve, továbbá, hogy én meg – hogy magam is ezt a nagyon „szellemes” kifejezést használjam – nem a „benettonválogatottakat” nem bírom elviselni, hanem azokat a szarjankókat, akik újságírás címén csak öklendezésre képesek.

indapass90210 2010.07.05. 00:20:03

Emberek! A Dél-Afrika szakértők közül hányan jártak már ténylegesen ott? Na jó, kinek van legalább első kézből információja?

prolee 2010.07.05. 00:20:11

@"the dragon": Miért? Ha pl. Rhoda Scott családjába házasodnál, az olyan rettenetes lenne?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.07.05. 00:23:35

@prolee:

Ha valamit kimondottan utálok a négerekben - minden mással együtt -, az a zenéjük!

gauche caviar 2010.07.05. 00:27:12

@"the dragon": "Már így is több fültágítós suhanc lézeng az utcákon, mint amennyit egy tisztességes magyar ember gyomra bevesz..."
haha. azért az tök jó, hogy amikor a mi hordáink megérkeztek európába, akkor még nyersen ettük a ló agyát, és a fültágítónál cifrább dolgaink is voltak.
kevés viccesebb van az ilyen civilizáltságon felháborodó tudatlanokon :)

gauche caviar 2010.07.05. 00:27:53

@"the dragon": osztán, mi a "négerek zenéje"?

_Neville 2010.07.05. 00:29:31

@snakekiller23: Mert te a liberális elveket tartod mindenek felett valónak, mások meg nem. Te szeretsz az egyenlőségben megdögleni, valaki pedig inkább egyenlőtlenül élni akar. Szerinted melyik a kifizetődőbb? Mert szerinted jobb, ha mindenki megdöglik, mintha - javarészt a fehérek pénzéből- a fekétéknek és fehéreknek is van kórházuk...

prolee 2010.07.05. 00:29:33

@"the dragon": Aha! Értem. Én imádom a zenéjüket és imádom a fekete hangot is.
Viszont az ázsiai zene nem tud megfogni, a kínai opera pedig.... más világ.

gauche caviar 2010.07.05. 00:30:41

@Dövan: na, te is ezzel az ész dologgal jössz. zsidó furfang ez én mondom. a magyar embernek nincs szüksége tényekre, adatokra, ismeretekre ahhoz, hogy tökéletesen meg tudja mondani a frankót. minek ahhoz bármit is tudni a tárgyról, hogy egy jó zaftos és sommást véleményt lehessen alkotni róla?
a sok adat meg okoskodás csak összezavarja a tiszta szívet, elhomályosítja az igazi virtust!

szóval ne gyere itt nekem olyanokkal, hogy "mit tudsz te arról amiről itt osztod az észt". mindenkinek joga van akkora ordenáré baromságokat bemondani ide, amekkora csak kitelik tőle.

gauche caviar 2010.07.05. 00:33:38

@_Neville: abban mi a liberális te farok, hogy a lakosság egyenlő arányban férhessen hozzá a közjavakhoz? vagy hogy csökkenjenek a társadalmi egyenlőtlenségek, ezzel jelentős feszültségeket levezetve, csökkentve mindenféle polgárháború, stb veszélyét? ehhez nem kell zseninek, társadalomtudósnak, vagy mahatma ghandinak lenni, de még a civilizationban sem kell pro kategóriát elérni, elgendő hozzá a józan ész.
már ha van...

_Neville 2010.07.05. 00:33:49

@_Neville: Ja és ha már nekem nem hisztek, tanulmányozd a Maslow-piramist. Őt azt hiszem a liberálisok is elismerik... :)

prolee 2010.07.05. 00:35:07

@gauche caviar: Mondd, te nem vagy magyar? Mi a bajod a magyarokkal? Csak kérdezem. Mi alapján kategorizálod a magyarokat? Ki a "magyar"?
Nem teljesen értem a kirohanásaidat.

cso zsi 2010.07.05. 00:36:34

Alig egy éve volt a mozikban a "District 9" című film.
Aki kihagyta, mert "ufo"-s film, nézze meg. Alaposan.
Forgatási helyszínért nem kellett messze menni.

gauche caviar 2010.07.05. 00:39:20

@prolee: (mert akire ez nem igaz, az pontosan tudja, hogy itt most neki nincs miért megsértődnie. minden kicsit intelligens embert tudja, hogy általános képek minden népről/rasszról/vallásról/stb-ről kialakulnak, a kérdések csak az, hogy egyrészt ez alapján akar-e valaki (elő)ítélni, CSAK ez alapján képes döntést hozni, valamint, hogy ez a kötelezően/szükségszerűen kialakuló "általánosság-címke" ez mi is lesz. A magyarhoz jelenleg a nagy szájjal ész nélkül óbégató társul. A skótokhoz meg.. A többihez meg amiket írtál. Ez nem jó, de ez van. Akinek van esze az nem pusztán ezen címke alapján ítél. Akinek meg nincs, az még hálás is az ilyen sorvezetőkért.)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.07.05. 00:40:26

@gauche caviar:

Ácsi, a "mi hordáink" kifejezés alatt kikre célzol? Mert az eddigi hozzászólásaid elbizonytalanítanak... Most szólok, ha román vagy, érezd magad leköpve!

Egyébként többféle néger zene van, a közös bennük, hogy kiábrándítóan szar mindahány. Ott van az a tűz körüli ugrándozással egybekötött ungabunga, a csúnyabeszéd, meg az, amikor hajlítgatják a hangokat, de nem úgy, mint az operaénekesek, hanem sokkal bénábban! De most konkrétan arra gondoltam, amit ódivatú kalapban (még a nők is!) adnak elő füstös lokálokban, miközben kisebb-nagyobb bendzsót pengetnek és fújják a rezet...

gauche caviar 2010.07.05. 00:41:31

@_Neville: a liberális nálad úgy tűnik valami nagyon mély sebhely, a rossz princípiuma lehet... bizonyára sokat segít ez úgy általában a tisztánlátásban :)

prolee 2010.07.05. 00:41:46

@gauche caviar: Azt hiszem, nem feltétlenül csak a bőr színével, hanem a társadalmi közjavakhoz való hozzájárulás eltérő mértékével van probléma. Szép dolog a jogegyenlőség, de aki többet ad a közösbe, az magasabb színvonalú ellátást követelhet a közösből.
Természetesen hülyeség ezt rassz alapon elválasztani, de ezt tették.

rds 2010.07.05. 00:41:48

a "fehérek elűzése" és a "farmerek elleni erőszak" olyan jó pc kifejezések.

ha valakinek van gyomra, nézze meg az alábbi linken a fotókat.

www.scribd.com/doc/29733009/Whats-Really-Going-on-in-South-Africa

gauche caviar 2010.07.05. 00:43:32

@prolee: a magyar nekem nem egy minőségjelző hanem egy állapot. van szar angol autó, rossz német focista, vegetáriánus texas-i, antialkoholista mexikói.
fölösleges túlérzékenykedned.

cso zsi 2010.07.05. 00:44:38

@Orbán képét mikortól kell kirakni?:
Pedig van némi igazsága. Bár ma már nemzetinek nevezni egy válogatottat mitől lehet, hogy csak az ország szülöttei, vagy a vérvonal a honos? Mert tán pont Özil, aki ott született, a lengyel nevűeket a szüleik kiskorukban vitték át a határon.
Az említett művészeket szeret(t)em, mindaddig, amíg nem lettek demokraták, és liberálisok.

gauche caviar 2010.07.05. 00:46:42

@"the dragon": ja, román vagyok, csak hobbiból megtanultam geci jól magyarul, hogy hajnalban oszthassam a hülyéket a blog.hu-n, hajnalban.

te nem a négerek zenéjét rühelled, hanem egyfajta zenét. vagy ha eric clapton ragad egy bendzsót, és tolja le neked az oh alabamát, akkor nem mész ki a szobából?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.07.05. 00:47:16

@gauche caviar:

A mi szóhasználatunkban pedig a "néger" egy (nagyon alacsony) minőség jelzője... Szóval felesleges túlérzékenykedned.

cso zsi 2010.07.05. 00:48:07

@"the dragon": A füstöslokálossal nagyon mellé lőttél, illetve annyira mégsem. Az ugyanis eredetileg "európai" zene. Valami kivándorló lengyel honosította meg, ők meg áthangszerelték, és viszonylag fogyaszthatóvá ették a maguk számára.

gauche caviar 2010.07.05. 00:50:09

@prolee: ez hülyeség, te is érzed. ennyi erővel akkor én miért fizessek a közvilágításért ott ahol nem én lakom? minek fizessek óvodáért amikor nincs gyerekem.
a közösbe fizetés azt jelenti, hogy egy adott színvonalat garantálnak mindenkinek, akinek ezen felül kell, az fizet érte. ezért is tartom nagy kamunak a közös tb-ből pörgő csudaellátást. mindig is úgy volt, hogy aki többet akart, az többet fizetett érte.
arra kell észnél lenni, hogy a befizetésekből kell kihozni a legjobbat a lehető legtöbbek felé.

gauche caviar 2010.07.05. 00:51:37

@"the dragon": felőlem úgy niggerezel ahogy édesanyád megtanított.

prolee 2010.07.05. 00:51:50

@gauche caviar:
Félreértettél. Nem érzékenykedem, hanem kíváncsiskodom. Mégpedig azért, mert nem te vagy az első, aki mindenféle megkülönböztetés és előítéletesség ellen úgy lép fel, hogy közben előítéletesen felcímkézi a "magyarokat". Úgy gondolom, ez nem túl taktikus vitastílus és csak hergelésre jó. Éppen elég "mélymagyar" őrjöngés folyik a neten, nem tartom célszerűnek az állandó "hülyemagyarozást".

gauche caviar 2010.07.05. 00:53:40

@cso zsi: (mondjuk, a német válogatott tagjai nem idegenlégiósok valahol, otthon meg tudják őket nézni...) de persze németország nem lehet jó példa az integráció sikerére, mert csak és mert nem és csak.

gauche caviar 2010.07.05. 00:57:40

@prolee: és szerinted mennyi értelme van itt "vitázni"? ez csak egy blog, ahol mindneki belefröcsögi az éterbe a fröcsögni valóját, aztán jól hazamegy, meggyőzés esélye 1000:1-hez, én meg nem erőlködöm.
aki tudni akar, annak ott az internet, utánenéz, felfog, értelmez.
akinek az egész internet erre kevés, mert csak a kurucot nézni, vagy csak szimplán a saját véleményének alátámasztásához keresgél cikkeket, kritikátlanul, azzal sem sok perspektíva van.
felnőtt emberek vagyunk.
zavar az emberek sötétsége, de nem vagyok az istápolós, végtelen odaadásos szeretetszolgálat.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.07.05. 00:59:20

@gauche caviar:

Édesanyám tiszteletreméltó asszony, még sosem hallottam niggerezni! Az mondjuk igaz, hogy kiskoromban kétszer is megmosta a banánt, mielőtt nekem adta volna, elvégre a négerek biztos összefogdosták a koszos kezükkel...

prolee 2010.07.05. 01:06:55

@gauche caviar: Ne támadj, hanem beszélgess velem.
Európai államalakulat esetén egy nép közös fejlődése során jöttek létre a jóléti állam intézményei.
Az idegen kontinensek meghódított területein más volt a helyzet. Odament a fehér ember, saját tőkéjéből a maga igényeinek megfelelően kialakította a jóléti intézményeket, majd a civilizáció égisze alatt szintén saját tőkéből létrehozott jóléti intézményeket alacsonyabb színvonalon és azt tkp. ajándékba adta azoknak, akik nem járultak hozzá, mégis igénybe vehetik. Ők ugyanis nem közösen alakították államukat, sőt eleddig a feketéknek nem is volt igényük kórházra (iskolára, stb.).

Kristl 2010.07.05. 01:11:50

@gauche caviar:
Azért nem jó példa, mert a törökök nem "integrálódnak" hanem kolóniákat hoznak létre ami igen érzékeny pontja a német belpolnak tudtommal.

Az élsportolók szereplése pedig általában nem jó példa, mert csak a kifejezetten elborult rezsimekben nem kaphatnak helyet. Még a mérsékelten elmebeteg Romániában is helyet kapott olykor a magyar is ha tehetséges volt.
Az élsportoló általában más kategória. Mivel fronton van, a felszínt reprezentálja.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2010.07.05. 01:21:43

Idelye lenne oda menni és rendet csinálni végre a tökös fehér gyerekeknek ezen az ótvarhelyen!!! És azt az Eszter nevü sunát is nagyon alapossan le lehetne rendezni két rend csinálás között!!!

mokas_gizi 2010.07.05. 01:22:06

@fülzsír:

Ez így igen jól hangzik, csak igen sok fekete illegális bevándorló Európába is ott van...
A másik dolog, hogy az itteni fehér nőknek sokszor bejönnek a néger pasik kipróbálni alapon...

Kristl 2010.07.05. 01:22:56

@Kristl:
visszafelé is ki lehet próbálni. ha találok 2-3 roma és 2-3 zsidó származású mon elismert és megbecsülésnek örvendő v annak örvendett személyt, akkor a magukat liberálisnak vallók elismerik hogy mon az "integráció" míly sikeres, és nincs se rasszizmus se antiszemitizmus?
Csak hogy a német analogiánál maradjunk.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.07.05. 01:35:36

@kinney: en nem mondtam, hogy az also-kozep kivandorlasa jo lenne, csak azt, hogy tomeges exodusrol beszelni, ma, kicsit butasag. Aki annyira akart, az mar 88-94 kozott lelepett, kozuluk is.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.07.05. 02:10:54

@vomit: elarulok egy borzaszto nagy titkot. Jo'Burg Gauteng-ben van. Jo'Burgben van a cegek nagy reszenek a kozpontja, a bankok, a biztositok, minde, raadasul a varos korbe van veve gyemant- es aranybanyakkal. Annyi penz van ott, hogy mindenki leszarhat mindent.

Ezzel szemben Fokvarosban szinte lofasz sincs, csak turistak. Nelkuluk szimplan megdoglene. Fokvarosrol a legszigorubb europai normak szerint is tisztara van nyalva, biztonsagos, ha akarna sem tudna senki ilyen blogot csinlani.

Latsz osszefuggesta ket bekezdes kozott?

Humbino 2010.07.05. 02:38:07

Min vagyunk meglepődve? A Mandela-féle "Rainbow Country" az Invictusban jól néz ki, de amúgy meg tényleg ölik a fehéreket ( a "Kill the Boer" transzparenseket lengető, vuvuzélázó tömegeket persze nem közvetítik).
A farmerek megölésével kihal majd a gazdaság, a nép a shantytown-okba kényszerül és virágzik a drog és a prostitúció. A nagy liberalizmusnak, a túlzott polkorrektségnek ez lett az eredménye.

pudliho 2010.07.05. 02:41:18

@KennyOMG:
a kelet európai provincionális gyökerek (mi itt) vagyunk egy jó páran kiknek a szüleit azért nem vették fel az egyetemre mert felmerült hogy van külföldi rokonuk, vágod ugye ... felmerült a gyanu ! érzed a diferenciát a látható börszín és egy lehetséges távoli rokon között remélem.
Amennyiben van még ilyen szívszorító történeted elolvasom szivesen, csak előtte gondold át kinek tartol előadást a diktatúráról.

Rothstein 2010.07.05. 03:16:58

@AnnaKarenina:
Gondolom ha így gondolod, akkor mi is visszakérhetünk mindenkitől mindent, mert mi meg a németek építettük fel a városainkat. A megszállók Trianon után csak rátelepedtek és mai napig szívják le a lóvét.
Hja, a volt barátnőmmel, aki togoi, éppen erről beszélgettünk egyszer. (Ott egyébként még mindig nagy respektje van a német uralom emlékének, mert igazságos volt, Togo aranykorának is hívják).
Nahh szóval azt mondta hogy a fehérek menjenek haza, az nem az ő földjük. Mire én megjegyeztem hogy jebiga, te mi a faszt keresel akkor itt?
Hat hogy otthon szegénység van meg nincs munka, és ez más ... jaaaaaaaa értem.
Nem akartam vitatkozni, de annyit azért mondtam, hogy nézd meg mi lett Elefántcsontpartból, Angolából, Rhodesiából, Brit-kelet-Afrikából, Oubangi Chariból, Belga-Kongóból ... és lehet még sorolni (ja, Olasz-Szomália) mióta elűzték a fehéreket.

gudmen 2010.07.05. 04:07:32

@gauche caviar:
sokat beszélsz, keveset mondasz..prolee kétszer intézett hozzád kérdést válaszolni egyszer sem voltál rá képes, pedig minden 2. komment a tiéd..
szivesen végig mennék tételesen a sok figyelemre mélto baromságon amit összehordasz, de tul késön van hozzá..

gudmen 2010.07.05. 04:08:43

@gauche caviar:
sokat beszélsz, keveset mondasz..prolee kétszer intézett hozzád kérdést válaszolni egyszer sem voltál rá képes, pedig minden 2. komment a tiéd..
szivesen végig mennék tételesen a sok figyelemre mélto baromságon amit összehordasz, de tul késön van hozzá..

gudmen 2010.07.05. 04:10:23

@gauche caviar:
sokat beszélsz, keveset mondasz..prolee kétszer intézett hozzád kérdést válaszolni egyszer sem voltál rá képes, pedig minden 2. komment a tiéd..
szivesen végig mennék tételesen a sok figyelemre mélto baromságon amit összehordasz, de tul késön van hozzá..

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.07.05. 04:41:24

@pudliho: csak erzekeltetni szerettem volna a guminaciknak (nem kell magadravenni), hogy az altaluk istenitett apartheid lecsapodasa a fasz rosszabbik vegen nem sokban kulonbozott (erzesre) az atkostol.

Illetve de, itt "belephettel a Partba", ott nem hipozhattad ki a borod.

Fehérvár Kapitány 2010.07.05. 06:13:07

A feketék más rasszok nélkül fel tudtak volna építeni egy ilyen országot? És más rasszok nélkül fenn tudják majd tartani?

mehemed 2010.07.05. 06:42:34

@Mercel: Ez csak azért van mert ez a két fajta irritálja normális emnbereket a legjobban.

mehemed 2010.07.05. 06:44:45

@pudliho: vagy csak szimplán hülye volt és igy magyarzázza.

snakekiller23 2010.07.05. 07:13:40

@_Neville:

Hö? Ez nem ilyen mechanikus. A külön kórház és a többi még nem garantálja a békét, annak hiánya meg az erőszakot.

snakekiller23 2010.07.05. 07:15:06

@prolee:

Tehát az apartheid nem is volt annyira borzasztó, mert nálunk is volt már egy ilyen szar diktatúra? Hö?

snakekiller23 2010.07.05. 07:25:26

@baliquez:

Erre a műtrágyás okosságra tudsz adni forrást, mert semmit nem találok róla?

csoko20 2010.07.05. 07:44:46

Gondolom az apartheid alatt a búrok azzal szórakoztatták magukat évtizedeken keresztül, hogy falkába verődve járták a környéket. Kifosztották azokat a csili-vili sárkunyhókat és felkoncolták majd megerőszakolták azokat a jófej, barátságosan mosolygó feketéket.

Hol is tarthatna most Dél-Afrika a fehérek terroja nélkül!

justcase 2010.07.05. 07:58:57

itt elek tobb mint tiz eve...

Dr.Zomboss 2010.07.05. 08:20:47

Azt nem tudom, másnak feltűnt-e, nekem igen, hogy a méltán híres európai kultúra nem jöhetett volna létre más rasszok kizsákmányolása nélkül.Az lesz majd érdekes,mikor benyújtják a számlát,(szerintem jogosan) amit nagyon remélem nem fogok megérni.Akik kurvára el vannak szállva a bőrszínüktől azoknak üzenem, hogy nem sokat tettek érte, meg verjék a seggüket a földhöz, hogy ide születtek.
Akik a kultúrájuktól vannak elszálva, azok gondoljanak bele,hogy amikor európában kunyhóban éltek a népek,akkor a világ fejlettebb részein már elég csinos városokat építgettek.
Annak nagyon örülök, hogy senki nem fasiszta,meg rasszista, még az sem, aki szerint milyen fasza lenne ha a feketék, arabok, sárgák lennének a fehérember rabszolgái.Rögtön ki lehetne irtani a gyogyósokat meg a rokkantakat is,cigányokról, zsidókról nem beszélve.
Aztán ott vannak ezek a balkániak.Az jobbára mind bűnöző meg iszlámista.A szláv népek is elég primitívek, de még valamire lehet, hogy jók lesznek.
Valami shickelgruber nevű elmebetegtől meg a cimboráitól hallottam efféléket asszem.

roki 2010.07.05. 08:49:18

@AnnaKarenina:

Axun jól tudja, a bantu népcsoportok éppen úgy hódítóként érkeztek északról, mint a búrok délről.
A terület őslakói nem a zuluk és egyéb törzsek, hanem a bushman típusú természeti népek, akiket a fehérek nem bántottak, mivel érdekeik nem ütköztek, ellenben a bantu népek nem tudnak velük, az őslakókkal sem kijönni, így azok helyzete ha lehet még rosszabra fordult.

A bantu népek egy-egy helyen kicsit korábban letelepedtek és a fehérek itt-ott visszaszorították őket a természeti erőforrások közeléből, de az általános helyzet az volt, hogy az ipari fejlődés során keletkező prosperitásra a XIX.szd végén kezdtek igazán délre özönleni a feketék.
A fehérek nem engedték be őket az egész országba, hanem az iparvárosok szélén jelöltek ki számukra tartózkodási helyet, pl. Johannesburgban dolgozó idegenből érkezettek számára Sowetót, ahol pedig a lakatlan területekre törzsek érkeztek, ott bantusztánokat alakítottak ki számukra, amiben lényegében függetlenül, a fehérek beleszólása nélkül élhettek a korábbi viszonyaik között.
A mindig felvetődő skandallum, hogy nem engedték az országban utazni a négereket, tehát a fentiek alapján értendő.
A feketék Dél-Afrikában idegenek voltak, bevándorlók, akiket csak egyes területre engedtek be lakni vagy dolgozni és nem őslakók, akiket ezzel alanyi jogaikban korlátoztak volna.

Fehérvár Kapitány 2010.07.05. 08:50:39

@Dr.Zomboss: Nem csak az európai kultúrára jellemző amit leírtál. :-) Nekem az is feltűnt más kultúrák történelmét olvasva, hogy bizony ők is kizsákmányolták a gyengébbeket. Indiánok az indiánokat, afrikaiak az afrikaiakat, ázsiaiak az ázsiaiakat. Sőt a mongol hadjáratok idején ázsiaiak az európaiakat is.

"azta" 2010.07.05. 09:04:46

azta a rohadt!
csak az első részét olvastam a hozzászólásoknak, de az valami nagyon durva! a bársonyos lelkű, hazánkban önmagukat palesztinnak tartó, Dél-Afrika szakértővé átlényegült barmok újra rámutattak mekkora szemforgatók már! éppenséggel még átérezni is képtelenek, nemhogy érteni, hogy jelen blogbejegyzés pont arról szól, hogy milyen kurva nehéz ezt az egészet megítélni, a valóságot átadni - inkább csak próbálkoznak vele. erre itt ez a sok barom, akik miatt a normális párbeszéd lehetetlen, akik nem véleményt ütköztetnek, akiknél nincs pro meg kontra, csak "nigger", igazságos "fehér", stb.... a saját életükben impotens marhák próbálkoznak itt észosztással... szörnyű...

ON:
-ez a Mandela halála=fehérek kisöprése történet számomra újdonság! erről lehetne valami többet?
-nyilván vannak fehér egyesületek amelyek a párbeszédet, békés együttélést, stb. propagáljak. azokkal volt riport?

csoko20 2010.07.05. 09:04:57

@Dr.Zomboss:

A valaki már előttem becsatolta, de a kedvedért újra:

img246.imageshack.us/img246/1624/1211822953rdhaqwn.jpg

És azért ne a fehér ember legyen már a felelős, hogy a kínai fröccsöntött vuvuzela a népi hangszerük.

Dr.Zomboss 2010.07.05. 09:06:16

@Fehérvár Kapitány: Erről szól az emberiség története és ez lesz a veszte az emberiségnek.

Dr.Zomboss 2010.07.05. 09:08:37

Nem attól kell beszarni, hogy szegény búrokkal mi lesz, hanem attól, hogy szegény európával mi történik.Jobban mondva nem kell beszarni,ennyi adatott meg nekünk.

Ezekiel 25,17 2010.07.05. 09:11:35

@bigyobogyo: nem kell hazajönni, köszi, jó helyen vagy ott ahol!

roki 2010.07.05. 09:19:21

@Fehérvár Kapitány:
Az iszlám észak afrikai telephelyekről kb. egymillió európai rabszolgát szerzett be a XVII-XVIII. szd során, még Angliába is elértek, források beszélnek partraszálló, rabszolgákat ejtő hajósokról Welsben.
Végül az USA haditengerészete törte le a rabszolga üzletet az 1800-as évek elején a Földközi-tenger mentén.

A közbeszéd azt tudja, amit számára politikai célok érdekében tanítanak.

A dél-afrikai fekete azt tudja, hogy a gyarmatosító fehérek őt kizsákmányolták, sőt őseit rabszolgának adták el.
Képzeletében meg is jelenik, ahogy Soweto felgyújtott sárkunyhóiban XVII.szd-i fehérek által megbecstelenített nők nyomorított teste perzselődik és éppen férfiakat kötnek rabláncra.

Az európai tőkeellenes balolali propaganda néhol igencsak túlzó, de világszerte elterjedt érvelését most szopják a fehérek Dél-Afrikában.

Idet 2010.07.05. 09:22:40

@kinney: "erős afrikai középosztály", nem biztos, hogy az afrikai (ázsiai, stb.) népekre rá kellene erőltetni az eur-amerikai társadalomszerkezetet. Vagy bármi más eur-amerikai varázslatot. Eltérő fejlődés eltérő megoldásokat igényelne, sztem. Bár, amíg annyi az ásványi kincs Afrikában, nem hiszem, hogy az eur-amerikai társadalmak lemondanának a gyarmatosítás ilyen-olyan-bármilyen válfajáról.

"azta" 2010.07.05. 09:23:37

@csoko20:
és egész pontosan ezzel mit szeretnél mondani?

roki 2010.07.05. 09:24:13

@"azta":

Hehehe,.... fehér egyesületek, akik a párbeszédet és békés együttélést propagálják.

Tudod, fronton, pergőtűzben ritka a békeaktivista. Az a hátországban tenyészik.

Ezekiel 25,17 2010.07.05. 09:25:14

@roki: Ott a pont!

Mindenki osztja az észt jobbra-balra, de alig tud valaki valamit az ország történelméről. Az őslakosság Dél-Afrikában a hottentotta nevű nép (és rokonai) illetve némely helyeken a busmanok.

Amikor a búrok megéreztek az 1600-as évek közepén, először csak a Fokföldi területekre telepedtek be, ahol az akkori viszonyokhoz képest elég jól kijöttek a helyi négerekkel, sőt keveredtek is velük. Az ő utódaik a ma is külön népcsoportnak számító, az afrikánerekkel jól kijövő, színesek.

A búrok az 1800-as évek elején kezdtek el északkeletre vándorolni Transvaalba, Oranjeba és Natalba; ahová épp akkor kezdtek bevándorolni a zulu törzsek is. Tehát a ma ott élő négerek kb. annyira őslakosok ott, mint én. Semennyire.

roki 2010.07.05. 09:29:54

@Idet:

Az európai társadalmak jórészt átengedik Afrikát Kínának, hogy az aknázza ki az erőforrásokat a maga korántsem patyolat eszközeivel.

A komoly gond ez lesz, a képződő középosztályok ázsiaiakból fognak állni, mint ahogy Dél-Afrika esetében a jelentős számú indiai normál körülmények között inkább esélyes lenne az államot üzemeltetni tudó középosztály tagjává válásra.

A jövő érdekes dolgokat is hozhat még a feketék számára, az ázsiaiak konjunktúrája miatt.

"azta" 2010.07.05. 09:38:11

@roki:
most pergőtűz van?
elképzelésem szerint még éppen előtte járhatnak. gondolom, hogy ilyenkor mindig akad egy (nyilván nem túl nagy taglétszámú) akármilyen szervezet, amelyik hisz és próbál tenni a békés megoldás irányába.
ez miért volna lehetetlen?

roki 2010.07.05. 09:42:40

@Sawyer_:

Hát ja, nekünk európainak minden fekete egyforma.
Lényegében a már korai időkben fehérekkel együttélő bantu csoportok számára az északról özönlő, mostanra a többséget képező, saját antikulturájukat meghonosító feketék épp olyan kellemetlenek, mint a fehéreknek.

Az európai baller nagyokosok sem nem PC-k, sem nem korrektek nem voltak, amikor Mandeláékat a szabadság és igazságosság bajnokának tüntették fel, ellenben nagyon jól segítette a "Békeharcot", politikai ellenfeleik legyűrését Európában és Amerikában.

roki 2010.07.05. 09:54:59

@"azta":

Dél-Afrikában már pergőtűz van a fehérek számára. Egyszerűen képtelenek élni abban a hatalmas bűnözésben, ami körülveszi őket, a számukra kedvezőtlenné vált politikai és gazdasági klíma mellett.
Szebb életre vágynak, mint ami ott kilátásként körvonalazódik.

Óvatos becslések szerint 800.000-en hagyták el az országot és pl., most van Hollandiában porondon, hogy ismerjék el, hogy a búroknak joguk van visszatelepedni valamikori őseik földjére.
Európa baloldalának itt érhető tetten a pofátlansága, mert nem akarják elismerni ezt a jogot, afrikai bennszülöttnek tekintik őket és nem európainak, aki gyarmatosított.
Telepednek a Commonwealth országaiba is apránként, de az a helyzet, hogy komoly tőkéscsoportok érdekeltek az ottani gazdaságban, így a szükséges váltás felfejlődéséig nem igen szeretnék elengedni a fehéreket. Ennek következtében a mérvadó körök inkább elzárkózóak, mind az újrakezdést máshol segíteni akaró módon állnak hozzájuk.

A feketék bűnözése olyan mértékűvé vált --igaz, nem csak a fehérek ellen irányul--, hogy abban képtelenek együttélni hosszú ideig.

Nzoltan 2010.07.05. 10:15:24

@gauche caviar:
Csak jelzem, hogy az embernek illik beáraznia magát. Hogy honnan is jött, hová tartozik? Mert ha polgárháború lesz (idővel akár esélyes is lehet), a magyar cigányság szemében te paraszt maradsz, hiába harsogod hogy te jóbarát vagy, ott ez nem játszik. Példáért nem kell messzire menni. Gondolom rémlik még a 15 évvel ezelőtti balkán válság?
Ha eljön az idő, akkor ki mellé álsz, a családod vagy a "barátaid" mellé? Hagyjuk ezt a mindenki a haverom dumát. Ahhoz két fél kell. Te csak az egyik vagy.

wpet 2010.07.05. 10:24:00

@roki:

Egyetértek, bár nagyon finoman fogalmazol.

Olvasnivaló mindenkinek:

www.africancrisis.co.za/Article.php?ID=47276&

"azta" 2010.07.05. 10:31:35

@wpet:
gondolom azért ha vérbe fagyott feketéket láthatnál, az örömmel töltené meg a kis érzékeny lelkedet! fasznak linkeltek már be ilyeneket?

AnnaKarenina 2010.07.05. 10:38:54

@roki: Nem vagyok szakértője Dél-Afrika, vagy általában Afrika történetének. Afrikában nem európai értelemben vett országok voltak, hanem törzsi területek, de ettől még mindenhol éltek ott őslakosok. Gondolom, hogy a XVII. században létrejött Fokváros holland település még nagyobb valószínűséggel szolgálta az Afrikát körülhajózókat, mint a gyarmatosítást. Aztán jöttek az angolok is és a búrok el kezdtek beljebb vándorolni, ami a zulukkal és az egymással is folytatott háborúkhoz vezettek.
Lehet mondani, hogy az európaiak nélkül ott nem lett volna semmi, de abból tudták a gazdagságukat megalapozni, hogy Afrika ásványkincsekben leggazdagabb részét találták meg maguknak. Szerintem a feketék igen jól ellettek volna ott a gyémánt- és aranybányák nélkül is.
Afrikának egészében ez lett a sorsa, ami értékes volt, azt a gyarmatosítók kiaknázták, a feketéket hagyták abban, amiben voltak, vagy még lejjebb taszították őket. Mire az afrikai országok az 1960-as években tömegesen függetlenné váltak, már nem sok minden maradt meg nekik. Sőt, mivel az országhatárok nagyon sok helyen követték a gyarmatosítók kormányzati határait, garantálták az etnikai konfliktusokat is.
Az apartheid törvényekhez meg annyit, hogy egyszerűen csak a fehéreknek voltak jogaik, a feketék meg teljes kiszolgáltatottságban, szegénységben és megalázásban éltek.

Nzoltan 2010.07.05. 10:39:44

@"azta": Jobb, ha mindenki tisztában van a valósággal. vannak dolgok amiket látni kell minden oldalról. Nem vezet semmi jóra, ha homokba dugjuk a fejünket. Az jelenleg mellékes, hogy kik az6 áldozatok Az a fontos, hogy kik az elkövetők.

Senki nem jár örömtáncot ha valaki meghal, föggetlenül a bőrszinétől. de elárulom, hogy magyarországon is vannak ilyen brutálisan elkövetett büncselemények, legfeljebb nem verik nagydobra.

Nzoltan 2010.07.05. 10:46:39

@AnnaKarenina: nemsokára Kína fogja balázni afrikát. Így jártak. Az afrikaiaknak nincs kulturális fölényük, márpedig anélkül nem lehet egybekovácsolni őket. Ki vannak szolgáltatva a helyi kiskirályoknak. De őket a kínaiak fogják rendbe tenni. Nem másért, a termőföldért.

"azta" 2010.07.05. 10:49:01

@Nzoltan:
aha! ha leírják, akkor is tudomásul lehet venni. de hogy Ti innen Magyarországról egész pontosan mit is akartok kiegyenlíteni, a mérleget miért is akarjátok D-A-ban mozgatni, hogy az ottani valóság (ill. annak egy v. több részlete) miért vált ki bennetek ilyen indulatokat... mondanám, hogy rejtély pedig nem az...

Nzoltan 2010.07.05. 10:57:15

Egyébként sokszor eszembe jut,:

Kedves szabadságharcosok és emberjogi aktivisták! A napi acsarkodás után ugye milyen jó leülni az ázsiából származó rattan fotelbe, bekapcsolni az indiában szerelt, afrikai nyersanyagokból készített laptopot és fórumaozni egy nagyot? Közben a teszkóban a bagóért vett harmadik világban termesztett élelmiszereket enni?
Ne legyetek képmutatók. Azért tudtok mindenkinek pofázni pénzért a semmiről, mert a jólétet nektek is a harmadik világ teremti meg!

wpet 2010.07.05. 10:57:31

@"azta":

És milyen kurva nagyot tévedsz. Olvasd át az egész honlapot, van ott sok minden más is, csak rá kell szánni az időt, hogy megismerd.
Még egyszer: a feketék fehérek elleni könyörtelensége csak egy kis szelete az egész, egyébként egyre inkább erőszakossá váló dél-afrikai társadalomnak.
Találsz ott bűnügyi infókat és statisztikákat 1970-től napjainkig.
Először olvass, utána lehet ugatni.

Nzoltan 2010.07.05. 11:01:42

@"azta": Gondolom nem láttál még közuti balesetet. Egyenesben más, mint amikor a hírolvasó elejt két mondatot a tévében.
Le is vonja az ember a konzekvenciákat.

"azta" 2010.07.05. 11:07:38

@Nzoltan:
ok! én kiszálltam! nézegessetek halottakat, mert az tanulságos, magyarázzátok meg, hogy mekkora barom vagyok, mert én meg nem így akarok tanulni... ehh! és hogy én mit és mennyit láttam... kisapám! tunkoljatok!
véres hétfőt, sok okosságot! én ráuntam!

AnnaKarenina 2010.07.05. 11:21:55

@Nzoltan: Nem tudom, mi az a kulturális fölény, még pedig azért, mert nem tudom, hogy lehetne kultúrákat összevetni.
Inkább arról van szó, hogy hatalmi alapon rá lehet erőltetni népekre, népcsoportokra az övéktől idegen kultúrát. Jó példa erre a busmanok esete, akik igen jól ellennének a civilizáció áldásai nélkül is, de hát az ő földjeiken is vannak értékes bányaterületek. Ők a maguk kultúrájában boldogok (érdekes :), mintha ezzel mi is így lennénk), mi meg értékelhetnénk őket ezért.

Nzoltan 2010.07.05. 11:23:18

@"azta": Nem arról van szó, hogy mindig kell. De ha a témába vág akkor érdemes.
Mindenesetre jó tudni, honnan jön a hambi a mekibe. És akkor el tudod dönteni, akarod-e vagy sem?

Nzoltan 2010.07.05. 11:28:51

@AnnaKarenina: Magasabb kulturával erősebb civilizációt lehet építeni. Görögök, Róma, Egyiptom, stb.
A busmanok elvoltak magukban, míg nem kerültek szembe egy erősebb civilizációval.

roki 2010.07.05. 12:36:20

@AnnaKarenina:

>>"Szerintem a feketék igen jól ellettek volna ott a gyémánt- és aranybányák nélkül is.
Afrikának egészében ez lett a sorsa, ami értékes volt, azt a gyarmatosítók kiaknázták, a feketéket hagyták abban, amiben voltak, vagy még lejjebb taszították őket. "

Haló,.... épp, most tárgyaljuk, hogy a benga nagy feketék, a bantuk éppen, hogy nem voltak ott, hanem pici hottentotta és busman típusú gyűjtögető népek lakták igen nagyon gyéren a területet.
Az észak felé, elsősorban mezőgazdasági termelést kiterjesztő fehérek ezekkel nagyon is jól elvoltak, nem zavarták egymást.

A benga nagy feketék azért vannak nagyon jól el, mert a fehérek mezőgazdálkodása óriási és nagyon olcsó élelmiszeralapokhoz vezet amit megehetnek, a fehérek fejlett gyógyászata pedig életben tart milliónyi csecsemőt, ami a feketék között jól el lenne..... temetve.

Az állatatrtó bantuk délre vándorlása mögött is a fehérek túlképzett orvosainak 'hibájából bekövetkező népszaporodás áll, ők új legelőket kerestek a teheneiknek.

Lényegében a fehérek távozásával feltehetőleg meg fog oldódni a világ rendje hosszú távon, néhány milliónyian megmakkannak és jónapot.
Helyreáll a bantu, állattartást preferáló törzsi civilizáció és a környezet eltartóképességének az egyensúlya.

roki 2010.07.05. 12:41:44

@Nzoltan:

"Közben a teszkóban a bagóért vett harmadik világban termesztett élelmiszereket enni?"

Ezt megcáfolnám, világpiacra kerülő élelmiszert a fejlett világ termeli, elsősorban USA és Kanada, de felsorakozik EU, Brazília és Argentína, valamint a cairns-i csoport egyéb tagjai, pl. Magyarország, ÚjZéland.
A harmadik világ általánosan élelmiszer importőr pozícióban van, ott a lakosság túlszaporodta az országok élelmiszertermelő képességét.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.07.05. 13:31:47

@csoko20: :D

A kérdés tehát az: miután technológiailag túlhaladtunk egy civilizációt, jogunk van-e erősebb kutyának lenni? Milyen pro és kontra érvek vannak a két oldalon?

Ami tény, hogy a faji identitásunk feladása szelekciós hátrányt jelent.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.07.05. 13:35:33

Arról olvasni, hogy 94 óta kb 800-900 ezer fehér menekült el Dél-Afrikából. Kb mennyi maradt még?
Lehet tudni hogy arányaiban melyek a fő célországok?
Úgy hallottam egy ismerősömtől, hogy a debreceni menekülttáborban is vannak ilyenek, erről hallott valaki?
Szerintem sok magyar falu jól járna(megmenekülne) ilyen betelepülő búr parasztcsaládokkal.

wpet 2010.07.05. 13:50:14

@pinotnoir_777:

A kb. 45 milliós lakosság 11%-a fehér, búr vagy angol. Az a helyzet, hogy a elég sok féle szám van fent a neten, és nem lehet hinni a hivatalos(dél-afrikai)adatoknak.

wpet 2010.07.05. 13:58:03

@pinotnoir_777:

A YTube-on számtalan videó van erről, többek között a DA-i fehér szegénységről, az elüldözött/megölt farmerek földjeinek jelenlegi állapotáról, a városi szegény feketék kilátástalanságáról.
Mivel a farmerek számára elég hasonló a helyzet, mint Zimbabwében, ezért sokan a szomszédos államokban(pl. Botswana) vagy távolabb (pl. Nigériában) próbálnak szerencsét.
Vagy megpróbálnak "hazajutni" Hollandiába, ahol nem nagyon kapkodnak utánuk.

roki 2010.07.05. 14:05:21

@pinotnoir_777:

Nem kizárt, hogy vannak afrikaansok Debrecenben, hiszen most is él ott vagy 30-40.000 magyar, zömmel '56-os, sőt a 3 millás kitántorgáskor is vetődtek oda.

Tanuljanak gőzerővel magyarul, hazudjanak egy magyar tantikát és kérjék az állampolgárságot, mint magyar.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.07.05. 15:14:21

@"azta": "a saját életükben impotens marhák próbálkoznak itt észosztással... szörnyű..."

Hasznos dolog az önkritika....
Ha magadra ismersz és tanulsz belőle...

wpet 2010.07.05. 15:31:25

@roki:

Ja, és állítólag Új-Zéland, Ausztrália is szerepel az elmenekülő búrok új hazája között.

gabenito 2010.07.05. 15:32:33

Van egy ország, ahol álmomban jártam: Magyarország.

gastro vazze 2010.07.05. 17:05:10

@Fehérvár Kapitány: noigen. volt valami sztori a japókkal, akik rabszolgaként tartottak más húzottszeműeket, valami Korea, meg Kína nevű helyek voltak ezek!:)

Shikaka 2010.07.09. 23:42:34

Most láttam a filmet a spektrumon, néhány megjegyzés.

1.
a blogra ráférne egy moderátor...

2.
a filmben többször történt hivatkozás az apartheidre, de rosszul. Legalábbis a filmben úgy tűnt, hogy az _apartheid célja_ a négerek elnyomása lett volna.
Ez így nem helyes, ugyanis ez _következmény_. Az apartheid célja az afrikánerek életszínvonalának növelése volt.
Magyarul a brit származású vezetés szövetségest választott, a csóró afrikáner és a csóró néger közül. Kis különbség, de fontos.

3.
az orániai beszélgetések nácis részei azért kicsit 'freitamásosra' sikerültek. Miért kellene tudnia egy dél-afrikainak, hogy a nácik hány zsidót öltek meg?
A világ nem Európa körül forog! Egy átlag magyar nevetségesnek hiszi, hogy Bukarestet össze lehet keverni Bukaresttel.
Ehhez képest 95% nem tudná, hogy Togo fővárosa micsoda, vagy hogy mikor volt a második angol-búr háború.
Szerintem elég olcsó húzás volt a tanárnő (?) szerencsétlenkedésére így rárepülni és mögé látni valamit.

Alapvetően tetszett egyébként a film, hogy merészebbek a készítők, mint az átlag.
Gratula!