Tegnap egész délután dilemmáztunk, hogy mi legyen. Hajnalban érkeztünk a cunami által letarolt területekre. Azonnal világos volt, hogy eddig egyszerűen nem tudtuk, mit jelent a "pusztítás" szó. Minamisanrikuban nyert értelmet. A 17 ezres várost percek alatt tette a földdel egyenlővé a cunami pénteken. Félelmetes látvány, egy órán át csak kóvályogtunk a romokon, mint két szellem.

On The Spot-riport Minamisanrikuból az Origón: www.origo.hu/nagyvilag/20110315-itt-nincs-mit-keresni-helyszini-riport-japanbol-az-on.html

Ami a történet személyes - azaz blogra tartozó - vonatkozását illeti: nem emlékszem, mikor kellett utoljára ilyen éles döntést hozni nagyon rövid idő leforgása alatt. Ott állsz Sendai városában, az epicentrumtól nem messze, az igazán érintett részeken próbálj arcokat adni a katasztrófának, hogy az emberek otthon ne csak a száraz hírek szomorú statisztikáiból lássák, mi történik a világban, és a filmedben majd elérd, hogy egy icipicit azonosuljanak az ott élők helyzetével vagy legalább beleérezzenek. Remélhetőleg soha nem lesz ilyenben részünk, ugyanakkor túl sok embernek van most benne része ahhoz, hogy hidegen hagyjon minket, európaiakat. Szóval ott állsz, közel a tűzhöz, vagy inkább már csak a parázshoz, miközben 70 kilométerre fortyog egy sérült atomerőmű, ahol az elmúlt napokban majdhogynem naponta robbant be egy reaktor vagy környéke. Nem pánikolsz, kezedben a Geiger-féle sugárzásmérő, nyomkodod félóránként, minden tiszta, nulla.nulla, nincs radioaktivitás a levegőben Sendai fölött. Jön a hír: Tokióban viszont van! Mi van?! Majdnem háromszáz kilométerre az erőműtől délre sugárzást mértek, szerencsére az emberi szervezetre nem káros szintűt, száz kilométerre az erőműtől viszont már ennek többszörösét, ami egyelőre nem veszélyes, csak komoly aggodalomra ad okot, elvégre ha bekövetkezik az atomkatasztrófa, Tokióig is simán elérhet a sugárzás. Mi legyen? Az erőműnél már ezernél is magasabb mikro Sv-t mérnek (egy tüdőröntgen 400 mikro SV, pár másodpercig ugye), a szél viszont nem hozzánk, északra, 70 kilométerre Fukushimától fújja az anyagot, hanem délre, a főváros felé. Épp ezt magyarázzuk az MTV híradójának, amikor látjuk a lobbiban, hogy az újságírók többsége indul, mégis arra veszi az irányt, a vészforgatókönyvvel számolva: felrobban az erőmű, el kell hagyni az országot, ez pedig Tokióból tűnik a legmegvalósíthatóbbnak. De a szél arra fúj, ha nem történik tragédia az erőműnél, és nem fordul meg a széljárás, itt biztonságban vagyunk, akár nagyobb biztonságban, mint délen. Nézzük a különböző időjárás előrejelzéseket, lehetséges szélirányokat, bújjuk a Japán-térképeket, közben felvirrad március 15., felébrednek az otthoniak, jönnek az aggódó üzenetek, a legyünk kedvesek, menjünk onnan hazától kezdve a takarodjatok onnanig...

Megvacsorázunk. Jön egy telefon a Japán Vöröskereszt munkatársától, aki monitorozza a segélycsapatok mozgását, azt ajánlja, ne induljunk délnek, hanem északról próbáljunk majd repülőre szállni, és akkor kikerüljük az egész kritikus környéket. Jön egy E-mail egy nagy nemzetközi tv-társaság riporterétől: mind a nyolc stábjuk visszahúzódott Tokió felé, ne habozzunk, menjünk mi is, ha nagy baj lesz, itt nem vagyunk biztonságban. Szóval elindulunk a kis baj felé, remélve, hogy nem akkor történik majd a nagy baj, amikor légvonalban 35-40 kilométerre leszünk a reaktoroktól. Mérjük percenként a sugárzás-szintet, most először kileng a tű, radioaktivitást jelez, szerencsére minimálisat, az észak-keleti szél kifújta az anyag jó részét a levegőből a tenger felé, most írjuk: szerencsére, miközben az amerikai anyahajó legénysége pár napja éppen így lett sugárfertőzött, és persze azon jár az agyunk, hogy mi a legrosszabb és a legjobb eset, ami velünk történhet. A legjobb egyértelműen az, hogy azonnal elhagyjuk Japánt - lázas repülőjegy keresés megy Tokióban, Szingapúrban és Budapesten - március 15-én! kösz, STA Travel! -, és persze a tény, hogy számunkra ez a legjobb eset, a legrosszabbat jelentheti a cirka 130 millió japánra nézve. Mindig ez van. Mi odamegyünk, hogy az európai nézőknek legyen fogalma róla, mi történik a világban, nem csak kétperces híradásokból értesülve, aztán eljövünk, a történeteink szereplői meg maradnak. Skizoid, frusztráló, tehetetlen állapot ez, különösen egy olyan veszélyben - radioactivity in the air -, amit se nem látsz, se nem hallasz, se nem érzel, fenyegetés nélkül csap le, és egy életre szól. Ez ellen küzd most Japán, elképesztő összetartással, önfegyelemmel és szervezettséggel, csak remélni lehet, hogy nem marad alul.

Mi már Saigonban várjuk a csatlakozást.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr72743750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsek ernő áruló 2011.03.16. 20:55:43

@minyimaaa: Nincs olyan, hogy sugárfertőzés. Sugárbetegség van.

kvadrillio 2011.03.16. 20:55:58

Menekülés Tokióból:

"15.40 "Az atomerőmű nagyon ijesztő" - helyi lakos beszámolója Fukusimából
"Nem tudok zuhanyozni, mert nincs víz, és nem lehet benzinhez jutni, de élek. Az atomerőmű nagyon ijesztő. Ha a szélirány megváltozik, a radioaktivitás elérheti Fukusima városát is. Azt hallottam, hogy tőlem 30 percre már sugárszennyezett a környék, és hogy ne érjünk hozzá az esővízhez. Nem akarom, hogy elérjen a sugárzás, de nem tudok máshova menni, mert nincs benzin, és a vonatok nem járnak. Teszem, amit tehetek. Csak remélem, hogy nincs még több baj az atomerőművekkel" - írta a BBC-nek, a megsérült atomerőműtől 80 kilométerre fekvő Fukusimában élő Ozava Tomoko."

...Kinek ???! Hova ???!
:(

márakinek.......

kvadrillio 2011.03.16. 21:00:36

@Gerzsonka: nem. nem sugárbetegség van.
sugárfertőzés....okozta....sugárbetegség van.
avagy sugárfertőzés következményeként megjelenő elváltozások manifesztálódnak...

kvadrillio 2011.03.16. 21:02:36

és kiszámolom, mikor ér fölénk a felhőőőő......., akkor nem sétálok az erdőmben !

nemecsek ernő áruló 2011.03.16. 21:04:19

@kvadrillio: Nagyon rosszul tudod. A sugárbetegség nem fertőzés hatására jön létre, mert ha fertőzés lenne, az azt jelentené, hogy baktériumok, vagy vírusok okozzák. Ezzel szemben a sugárbetegség az ionizáló sugárzás hatására jön létre. Nem a fertőzés okozza, hanem maga a sugárzás. Ez ugyanolyan közkeletű marhaság, mint amikor a skizofréniát a tudathasadással azonosítják.

Őrjöngő Farkas 2011.03.16. 21:07:34

Semmi baj nem volna azzal, hogy a fókuszban nem az illető egzotikus hely/kultúra/esemény van, hanem az ezeket megtapasztaló főszereplő. Lehet így is mesélni, csak ahhoz egy érdekes, bölcs, stílusos, erős hangú és mélyen érző mesélő kell. Ezért béna ez a cucc. És ezért vásári kikiáltó Frei is meg Tvrtko is. Ha benne akarsz lenni a képben, légy emlékezetes. A poszt azonban jelenlegi formájában két dologról szól: "1. fasza gyerekek vagyunk, 2. veszélyben vagyunk-e MI." Javasolnám a fókusz áthelyezését a "fasza gyerekek a japánok/veszélyben vannak-e ŐK" zónára. Ha pedig nem tudtok érdekes személyiségek lenni, akkor szorítkozzatok a velős, szikár leírásra, tőmondatokban, és hopp, művészet lesz belőle.

kvadrillio 2011.03.16. 21:10:23

@Gerzsonka: Igazad van ! Végül is A SZART HÍVHATOD FEKÁLIÁNAK IS !!! :)

kvadrillio 2011.03.16. 21:13:33

DE !

Például a sugárzó reaktor fölött elrepülő pilóta SUGÁRFERTŐZÉST KAP !!! ÉS CSAK KÉSŐBB LESZ SUGÁRZÁS OKOZTA BETEG !!!:) ÉS A REAKTORBAN DOLGOZÓK IS....... sajnos...

kvadrillio 2011.03.16. 21:14:38

mint a vírusfertőzés....tudoood ?! :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 21:21:53

@$pi$: Nem bizonyított sem cálfolt az ellenkezője. Nem tudták megállapítani, hogy van e küszöbdózis aminél legalább statisztikai értelemben kimumtatható az, hogy a plusz dózis okoz valamit.

nemecsek ernő áruló 2011.03.16. 21:28:28

@kvadrillio: Azért ordítasz, mert nincs igazad?
De tudod mit, zárjuk rövidre:
- Én közlöm veled, hogy a nukleáris tudomány állása alapján a sugárfertőzés kifejezés helytelen. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Sugárbetegség
- Te megint közlöd csupa nagy betűvel egyre idegesebben "ordítva", hogy de az fertőzés, ami betegség. Azért biztos, ami biztos oda teszel egy szmájlit is, nehogy megsértődjek.
- Ekkor én lehülyézlek, és közlöm, hogy a fertőzés kifejezés arra utalna, hogy egy sugárbeteg ember meg tudna fertőzni egy másikat.
- Aztán gyurcsányozunk egy kicsit, szétoffoljuk a témát, majd megyünk aludni.

Ettől még nem lesz igazad...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 21:39:27

@Alikam: A marha németek mégis lebegtetik, hogy nem lesz atomerőmű hosszabítás. Alig várom már, mikor a zöld balfaszok miatt megkapják a 2-3-szoros villanyszámlát... :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 21:41:12

@DylanM: Ezek szerint te még nem láttál túl sok harctéri videót és beszámolót.

Joe Galloway neve mond valamit? Persze akkor még nem volt net és blog.hu...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 21:44:12

@DylanM: A baleset nélkül az átlagemberek többsége azt sem tudná - vagy most sem tudja - hogy Japánban mennyire alapoznak az atomra és miért.

Naszta · http://naszta.hu 2011.03.16. 21:46:58

@török gábor: igazából az index címlap gyűjti a trollokat.

kvadrillio 2011.03.16. 21:49:45

@Gerzsonka: ühümmm....ja ! de, ha lerakódik a pajzsmirigyedbe egyedbe, akkor te is sugárzol majd ! :O)

nu, elfárasztottál.......ahogy a mondás meg a kondás szoptavolt mondani...:D

Alikam 2011.03.16. 21:50:52

@molnibalage: én ebben csak egyet nem értek. De komolyan...

Most akkor megint felfedeztük, hogy bizony az atomenergia veszélyes???

ez tényleg a valóság, vagy csak álmondom?

Most komolyan ennyi iq-ja van az emberiségnek? Mert akkor a köv. 500 évet nem fogjuk megélni...

Meg az EU-biztos is, az is, hogy most aztán minden atomerőművet átvizsgálnak. Miért, eddig nem vizsgáltak? Az a balfasz Merkel is össze-vissza aláír mindent?

Komolyan akkora kurva hülye lett az emberiség, hogy el vagyok teljesen képedve.

Ezentúl ha rajtam múlna tudod mi lenne??

Építhetsz atomerőművet, de kapásból 3x akkora alapozás, 5 méter vastag szilikonos beton, plusz 20 centi titánium. Aztán lehet építkezni, de ha valami gebasz van, akkor csak megnyomod a gombot és az egész süllyed le a picsába a mélybe 100 méterre, a betontemetőbe. Oké, a talaj szennyezett lesz, de legalább a levegőbe nem kerül.

Leszarom, hogy 20x annyi lesz az építési költség, ha nem tetszik lehet tekerni a dinamós biciklit.

Ha hülyegyerekek játszanak ezzel akkor nem lehet mit tenni.

Naszta · http://naszta.hu 2011.03.16. 21:55:08

@Alikam: bármilyen hihetetlenül hangzik is: jelenleg sem spórolnak az atomerőmű építeseken.

Alikam 2011.03.16. 21:56:31

Felfoghatatlan. Akkor milyen ellenőrzések voltak eddig?

De kurvára megkérdezném, hogy oké gyerekek, ha baj van, futtok, de azon kívül???

Ha ráesik az atomerőműre egy rakéta, akkor mi van? Tessék sorolni, mit csináltok?

Vagy ha támadnak az idegenek ás rányomnak egy lézersugár akkor mi lesz?

Hebegne habogna záratnám is be picsába.

Ilyen rendszereknek akkora túlbiztosítással kéne működniük, hogy tényleg a 0 százalékkal legyen egyenlő, hogy levegőbe jutnak ártalmas mennyiségben rádióaktív szemcsék.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 21:57:21

@Alikam: A műszaki részt remélem csak viccnek szántad.

Alikam 2011.03.16. 22:00:37

@Naszta: de mindig bebizonyosodik, hogy amint egy kicsit is elveszítik az uralmat a berendezések felett, már csak a tűzoltás marad hátra, meg hűtik. Szóval látszik az egészen, hogy erőlködnek. Ez egy kontrollálatlan energiaforrás és csak addig lehet féken tartani, amíg a berendezések precízen üzemelnek. Biztos nem spórolnak az építésen de én ezt ilyen esetben nagyon de nagyon kevésnek érzem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 22:01:25

@Alikam: Mit értesz rakéta alatt? Mert egy átlagos 200-300 kg-os nem pct. fejen max. röhög egy jót egy normális erőmű. A raktor épület legkülső részét jó, ha megrongálja. Az az épület arra készült, hogy az épületen belüli gőzrobbanást is benntartsa.

Még egy 1-2 tonnás pct. bomba - mondjuk GBU-24/28 - is jó esteben csak a reaktor épületet vinné át. A cirka 5-6 rétegű reaktor feltöréséhez nagyon komoly erőfeszítés kell és elég nehéz is eltalálni, merthogy nem a célpont nem látszik...

A mai atomerőművek simán elviselik azt, ha egy kisebb utasszállító vagy vadászgép beléjük rongyolna.

Ipari-antidepresszió 2011.03.16. 22:04:10

@Alikam: Ahogy azt Móricka elképzeli... Valóságban megnyomod a gombot és nem történik semmi, mert egyrészt nincs áram, másrészt a földrengés miatt minden elgörbült, ráadásul tele van vízzal a cunami miatt. Itt is automatikus rendszerek indultak be, de aztán elment az áram. Alacsonyabb rengésre és kisebb vízszintre volt méretezve a létesítmény. Na mindegy, hogy a posztnál maradjak, én is elmennék onnan. Inkább nézem a Föld túloldaláról karosszékből a neten keresztül. Nem lehet okosnak lenni, mert nincsen elégséges információ, amiből következtetéseket lehetne levonni.

Alikam 2011.03.16. 22:05:21

@molnibalage: csak úgy kapsára írtam, nem vagyok építész, atomfizikus meg pláne nem de bizonyára van olyan drasztikus megoldás, amivel elszigetelhető egy atomerőmű legalább attól, hogy a "levegőben jelentős kárt tegyen".

Csernobilnak is ez a lényege vagy nem? Ez miért nem állná meg a helyét akkor ha előbb megépítik a szarkofágot és ha tényleg irányíthatatlan már az egész, akkor belesüllyesztik?

Naszta · http://naszta.hu 2011.03.16. 22:07:55

@Alikam: 9-es földrengés + 300 utórengés (10-nél több 6-osnál erősebb utórezgés) + 10 m-es cunami, amiben városok tüntek el. (Nem mellékesen a tartalék generátorok is.) Végülis igazad van, szarul van méretezve...

Alikam 2011.03.16. 22:09:42

@Ipari-antidepresszió: akkor meggyújtod a kanócot. Ne kábítsatok már, hogy egy atomerőmű esetében nem lehet fail-safe megoldásokat alkalmazni.

Element az áram? Neee, nem volt tartalékáram? 5 db 8 tonnás generátor vagy tudomisén?

Akkor itt alapvető problémák vannak.

Akkor teljesen más az elképzelésünk arról, hogy ilyen létesítményeket mennyire kell bebiztosítani...

Naszta · http://naszta.hu 2011.03.16. 22:11:28

@Alikam: Ez nem Csernobil, lásd korábbi linkeim. Újra meg nem írom le, mert ott is el tudod olvasni.

Alikam 2011.03.16. 22:13:31

@Naszta: Értem, szóval azt mondod, hogy JApánban, ami 3 törésvonal mentén fekszik, 90 éve volt egy majdnem ilyen erejű rengés, nem számolsz azzal, hogy 100 évente lesz ilyen?

Én nem vagyok jós, de most megmondom neked, nem ez volt az utolsó pár tíz év múlva megint lesz ilyen.

És akkor megint jövünk ezzel, hogy szarul van méretezve meg minden? Áhh, ugyan..

Itt mindenre számítani lehetett. De mint írtam, ilyen létesítménynek vis mayor esetén is biztonságosnak kell lennie, vagy biztonságba kell tudni helyezni.

Alikam 2011.03.16. 22:14:52

@Naszta: tudom, hogy nem Csernobil. De ezt elkúrták. Kész. Az csak hab a tortán, amit most az EU művel...

Alikam 2011.03.16. 22:18:08

Ahelyett, hogy baromságokra költik a pénzt, meg háborúzgat a fél világ, helyette mondjuk fúziós erőműveket kéne építgetni.

Tudod, erre mondják, akinek nem megy, az ne erőltesse.

Ha az emberiség nem áll készen az hasadásos atomenergia biztonságos kezelésére akkor más irányba kell menni, ilyen egyszerű.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 22:18:57

@Alikam: Igen, most is ezeket a technikákat alkalmazzák. Csak nem 9.0-re és ahhoz tartozó cunamira volt méretezve.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 22:21:16

@Alikam: Szerintem a műszaki és termésszettudományi trollkodást most hagyd abba és sürgősen álljál neki tanulni..

Naszta · http://naszta.hu 2011.03.16. 22:22:03

@Alikam: egy dolog volt alulméretezve: a cunami magassága. Nehéz felkészülni egy 1000 évente egyszer előforduló cunamira. A statikával nem volt baj, különben már az első 9-es(!) rengésben összecsuklott volna.

Link: index.hu/bulvar/2011/03/15/8_8-es_foldrenges_cunami_japanban/ezer_evente_alakul_ki_japannal_ilyen_cunami/

Ipari-antidepresszió 2011.03.16. 22:23:16

@Alikam: 13 tartalékgenerátor volt ott, de mind tönkrement, mert a cunami magasabb volt mint amire tervezték a dolgot. Utána vittek oda mobil generátorokat, amik többször elromlottak, meg egy időre elfogyott az üzemanyag is. Na mindegy, elméretezték a dolgot és most bajban vannak. Meg a cunami után volt 3 hidrogén robbanás is, ami miatt egy pihentető medence is károsodott. Abban mondjuk igazad van, hogy erősebb biztosító berendezések kellenek.

Ipari-antidepresszió 2011.03.16. 22:27:42

@Alikam: vis major, az azt jelenti, hogy nagyobb erő. Arra meg nem lehet felkészülni, mert jó, kibírja a 9-es földrengést, de mi van ha 10-es jön, vagy 11-es? Mindig van nagyobb erő...

gramercy 2011.03.16. 22:37:53

@Alikam: egy 41 eves reaktort egy 9-es foldrenges eri, utana egy cunami elmossa a fel cuccot, kifogy a nafta 2 hutokorbol, berobban a hidrogen es ennek ELLENERE a primer reakcio mindenhol all valamint a reaktorblokkok egytol egyig sertetlenek

es te pofazol itt arrol hogy nem biztonsagos technologia?

liptga 2011.03.16. 22:42:14

KB. soha nem szoktam ilyen helyekre írni. Egy rövid megjegyzésem van:
Szerintetek akit ez a poszt visszatart attól, hogy adakozzon a Japán emberek javára, az jó ember? Hányan lesznek ilyenek? És hányan lesznek olyanok akik talán ennek a cikknek a hatására adnak valamilyen módon az ott élők megsegítése érdekében? Vajon több lesz ennek a végösszege, mint a két író költsége? Vajon több embert ment meg ez az összeg, mint az a két ember aki miattuk nem fért fel? (már ha ezt a nem felférős dolgot komolyan gondoljátok). Gondolkodjatok, és ha akartok válaszoljatok szépen, nyugodtan.

Alikam 2011.03.16. 22:45:54

@gramercy: mondd azoknak akiket evakuáltak, hogy biztonságos a technológia.

Jó hogy nem azt írod, hogy örüljünk, hogy áll az egész mert már 41 éves.

Én, igen én. Sajnos a sugárzás olyan dolog, hogy az én seggembe is kerülhet. Úgyhogy engedd meg, hogy pofázzak, köszi!

Különben is ki vagy te te porszem, hogy engem kioktatsz?

kanalasgem 2011.03.16. 22:49:24

Már nem azért de ti (hozzászólók) kurva sok mindent tudtok itthonról a gép elött ülve!
Azt mondják durvább a helyzet mint akkor volt Csernobilban
nyilvánvaló hogy hárítani fognak hogy ne törjön ki tömegpánik...
és még ha igazatok is lenne.. könyörgöm több száz ember halt meg, ti meg itt ilyeneken vagytok fent akadva...KIAKASZTÓÓ

Alikam 2011.03.16. 22:51:24

@Ipari-antidepresszió: köszönöm, erről van szó. Itt a biztosító-berendezéseken múlik minden.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 22:58:06

@Ex0dus: Konteóhívől titkos csoportja, akik a Lant csillagképből jöttek és tudják a tutit...

Takács Bálint 2011.03.16. 23:06:36

@Alikam: Még Paks is méretezve van arra, hogy ráesik egy utasszállító...

Ipari-antidepresszió 2011.03.16. 23:10:11

@gramercy: Én támogatom a biztonságos atomerőműveket, de most ebben a szituációban nem lehet pontos információkhoz jutni. Nem világos, hogy miért nem képesek napok óta megoldani a hűtést, meg miért tűnt el a hűtővíz a pihentető medencékből. Logikus az lenne, hogy szerkezeti sérülés miatt elfolyt, de a hivatalos álláspont szerint nem sérült. Lehet Japánban több az infó, de ami ide eljut az nagyon kevés és ellentmondásos.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 23:11:27

OFF

@Goyo: Sajna.

Viszont egy átállt MiG-23-as elsszüllyesztett két hajót. Egy El Dorado Canyon 2.0 vagy egy Operation Delibareate Force 2.0 nem lenen rossz. Csak a diplomáciai hozadéka. Bár az Arab Liga már kérte a No fly Zone-t. Ez mondjuk kevés...

ON

sertésmájkrém 2011.03.16. 23:13:12

@Alikam: Az látod gecire látszik hogy nem vagy semmi értelmes szakmának a művelője.

A sipítozásból látszik ez a legjobban, meg hogy banalitásokkal nézel hülyének olyan embereket akiket nem kéne. Lehet hogy ők több dologra is gondoltak, mint az neked az életed során még eszedbe juthat.

Ezt csak javító szándékkal írom, ne sértődj meg, inkább gondolkozz el.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 23:13:45

@Ipari-antidepresszió: Mert egy szerkezet tetetéjre tették, ahonnan elfolyik a víz és oda kell a legtöbb energia felpumpálni. Valszeg az egyszerűbb fűtőanyag kezelés lehetett anno a motivázió. Csak a gravitáció és a víz elfolyás ez ellen dolgozik. Odáig fel kell nyomni a keringtetett vizet. Egy normális medence a tegközelebbi masszív víztömeg alatt kell, hogy legyen. --> gravitációsan annyi vizet küldsz oda, amit nem szégyelsz... Az nem romlik el, mint a szivattyú.

Naszta · http://naszta.hu 2011.03.16. 23:18:31

@molnibalage: ezeknél az erőműveknél a gőz és az esetleges hidrogén iránya a fontosabb. Lásd: Fukushima...

Faluvégi Balázs 2011.03.16. 23:22:40

@FeketeLeaves: "Vietnámban a Saigonozás akkor fordul elő, ha valaki (kevés valaki) egyértelműen a rendszerrel szemben próbálja magát definiálni."

Olyan emberektől hallottam, háromtól is, akiket vagy egyáltalán nem érdekel a politika, vagy nagyon mélyen hallgatnak róla. Az egyiküknek ránéztem a Facebook-on a fényképeire, az egyikre albumra azt írta ki, hogy "saigon".

A zenész 2011.03.16. 23:29:15

A magam részéről szánalmasnak tartom, hogy valaki azért kommenteljen, hogy csak pocskondiázzon. Személy szerint, lehet hogy nem mindig csinálnak színvonalas műsort, de nem lehet mindig toppon lenni. Lehet, hogy nem maguktól mennek, hanem azért mert megfizetik őket, de ezzel az erővel egész Magyarországot is pocskondiázhatnánk, ugyanis mindenki pénzből él. lehet, hogy valakinek bepucsított valaki, hogy az One the spot létrejöjjön, de engem ez fogyasztóként rohadtul nem érdekel. Kimentek Japánba, mert ez a dolguk és nem mentek volna ha nem szeretnék amit csinálnak. Az hogy mi lesz belőle, az más kérdés. Helyes, hogy kimentek? Igen. Még akkor is, ha ehhez egy katasztrófa kellett. A fél magyar média irigyli az amerikai tv csatornákat, hogy onnan tudósítanak ahonnan akarnak. De nézzük csak meg a magyar adók híradásait. Külföldre tudósítani? Az a Krudinák Alajos óta nem divat. Kitesznek egy Blue-box elé valami nőt egy mikrofonnal, aztán mindjárt ott vannak Hong-Kong-ban, vagy ahol akarod.
Magyarán sokkal többre becsülöm azt aki tesz is valamit, mint azt aki itthon vakargatja a tökeit és szabad idejében idióta kommenteket szór tele a neten.

Egy véletlenül idetévedt állampolgár.

flimo13 2011.03.16. 23:31:14

@$pi$: tévedsz, bár a nagy szervezetek még "játszunk a biztosra" elve szerint ragaszkodnak a küszöb nélküli linearitáshoz, de sok tudós, szervezet és a makacs tények is azt mutatják, hogy egy bizonyos szintig egyenesen jótékony, stimuláló hatású a radioaktív sugárzás.

Hogy mást ne mondjak, az atombombák azon túlélői, akik egy bizonyos dózisnál kisebbet kaptak egészségesebbek, kevesebb köztük a rákos beteg és hosszabb életűek, mint akiket egyáltalán nem érintett a sugárzás. Rá lehet keresni, (sugár) hormézis.

Ennek valószínű oka az, hogy mikor az élet kialakult jóval nagyobb volt a természetes háttérsugárzás, ahhoz alkalmazkodott, azt szokta meg.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.03.16. 23:34:49

Kedves kommentelők, kedves posztolók!

1. VAN sugárfertőzés. Ez egy magyar szó, benne van a szótárban, tehát van ilyen, éppen úgy, ahogyan hegyláb is van, pedig ez teljesen logikátlan elnevezés, hiszen a hegynek a valóságban nincs is lába: alja van. Mi mégis így hívjuk: hegyláb, sugárfertőzés. Tanuljatok meg együttélni vele.

2. Ti az életben biztos kedves, intelligens, rendes emberek vagytok, csak itt az interneten okádjátok magatokból a gyűlöletet és a mérget. Én azt javaslom, próbáljatok itt is olyan emberien és kedvesen megnyilvánulni, mint ahogyan a gyerekeitekkel, feleségetekkel, barátaitokkal beszéltek, és akkor rögtön jobban érezné magát mindenki.

3. A poszt (ezt azért írom le, mert szemmel láthatólag vannak a kommentelők között analfabéták, hogy hogyan írták meg a hozzászólásukat mégis, azt fel nem foghatom) - tehát a poszt nem állítja, hogy veszélyes mértékű sugárzás lenne Japánban bárhol az erőművön kívül. Csak azt írja, hogy jutott ki némi, egészségre nem ártalmas mértékű sugárzás - ezt nehéz lenne tagadni -, és hogy mivel a helyzet bizonytalan, megvan a veszélye annak, hogy még sokkal több sugárzás jut ki. Ha valamelyikőtök itt biztosan tudja, hogy az erőműből nem fog jelentős mértékű sugárzás kijutni, legyetek szívesek, tudassátok ezt a világ közvéleményével minél hamarabb, sokan örülnénk neki. Köszi.

4. Legyetek egy kis megértéssel a szerzők iránt. Nem lehet mindenki olyan bátor és rettenthetetlen, mint ti. Ti nyilván nem rezeltetek volna be attól, ha 50-100 kilométerre tőletek van egy atomerőmű, aminek mind a 6 reaktorával konstans üzemzavarok vannak, és a világ egyik leggazdagabb, technikailag legfejlettebb országának a szakemberei hiába dolgoznak rajtuk egy hete, 4 közülük robban is naponta egyet-kettőt, vagy épp ki-kigyullad. Ismétlem, ti, kommentelők, nyilván a legnagyobb nyugalommal fogadnátok azt is, ha mondjuk ugyanez Pakson történne. Hát ezek a szerzők meg berezeltek ettől, ez van, hátha egy következő életükben majd olyan bátrak lesznek, mint ti. Most viszont fellőtték a pizsit, lehet menni aludni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.16. 23:38:12

@Zigomer Trubahin: Attól, hogy a szó létezik, attól még téves.

flimo13 2011.03.16. 23:42:45

@molnibalage: ha még csak a számla. De a leállítás miatt senki nem lesz olyan hülye, hogy reaktormérnöknek tanuljon, nem lesz szakember, aztán majd a szabad bölcsészek fogják leszerelni a leállított reaktorokat? Nagyon nem gondolták ezt végig.

flimo13 2011.03.16. 23:44:14

@Alikam: nem, nem lett ettől veszélyesebb, de az egyszerű parasztot meg kell nyugtatni valamivel. Tudod, politika.

flimo13 2011.03.16. 23:46:58

@Alikam: egy 40 éves, leállításra váró erőműről van szó. Inkább arról beszéljünk, hogy érintett még két másik is, ahol szinte semmi probléma nem volt, mert ez az igazán nagy szó, és a jövőre nézve is ez számít.

minyimaaa 2011.03.16. 23:51:35

@Gerzsonka:

"- Én közlöm veled, hogy a nukleáris tudomány állása alapján "

"nukleáris tudomány" - én kérek elnézést.

zseniálisan retardált vagy.

1eeeees. leülhetsz.

flimo13 2011.03.16. 23:52:26

@Ipari-antidepresszió: mi nem világos ezen? Szerinted a gőz honnét jött, amit napokig eregettek?

Ipari-antidepresszió 2011.03.16. 23:57:38

@flimo13: Azok az 1-3-ból jöttek, nem a 4-ből.

Bellagio 2011.03.16. 23:58:27

Kurvanagy :D

Hirtelen mennyi atomfizikus, biologus, tortenesz, stb. gyult itt ossze es osztja az eszt. Mindenki kibaszottul okos szakertoje a dolognak, de holnap reggel akkor is 2 kiloert megy robotolni megint... szanalom...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.03.17. 00:08:15

@molnibalage: A sündisznó szó is téves, mert a sün nem disznó, ugye, a cethal sem hal, és a Nap sem nyugszik le, mert igazából csak a Föld fordul el, és a hullócsillag sem csillag, mégis így hívják, és tudod, miért? Azért, mert más a tudomány, és más a hétköznapi nyelv, okostojás.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.03.17. 00:13:18

@minyimaaa: Az újságírók abból élnek, hogy eseményekről tudósítanak, ha szerinted ingyen kellene csinálniuk, akkor a te fejeddel valami baj van. És kevés nagyobb horderejű esemény történt mostanában, mint ez a katasztrófa, tehát amikor odamentek tudósítani, akkor azt tették, ami a dolguk. Valószínűleg számtalan más országból számtalan más újságíró is odament, bár gondolom, te őket is gyűlölöd. De azért két indulat között gondolj arra is, hogy ha nem lennének ilyen újságírók, azt se tudnád, mi történik - amúgy meg ha ekkora benned az erkölcsi érzék, akkor azokat oktasd inkább, akik a "Mari néni elesett a járdán, és a nyugdíja is kevés" meg a "megerőszakolta két osztálytársa, másik 23 meg végignézte"-típusú hírekből élnek, mert az valóban szemét.

bbocs2 2011.03.17. 00:42:27

@Zigomer Trubahin:
"Van sugárfertőzés"

google 1. találat, wikipédia: "Fontos megjegyezni, hogy a köznyelvben gyakran használt „sugárfertőzés” kifejezés helytelen."

Szótárakban nem található.

Ez az egyetlen kifejezés, ami azonnal elárulja, hogy használójának lövése sincs a témáról!
Ajánlom figyelmedbe, ha nem akarsz égni.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.03.17. 01:09:31

@bbocs2:

"Szótárakban nem található."

Én elhiszem, hogy nagyon szeretnéd, ha igazad lenne, de hazudozni azért nem kellene.

kepfeltoltes.hu/view/110317/sugar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(Negyedik sor vége.)

Amúgy ismétlem: attól, hogy egy kifejezés nem kellően tudományos, még létezik a nyelvben, mint ahogy a teknősbéka szó is létezik, holott a teknősbékák rohadtul nem békák valójában. A teknősbéka elnevezés nem jelenti azt, hogy a használója békának hiszi a teknősöket, mint ahogy a sugárfertőzés szó használata is csak a te fejedben jelenti azt, hogy a használója fertőzőnek tartaná a sugárzást. Ezek csak szavak, amiket a hagyomány alakított ki, mint pl. az Esthajnalcsillag szót, ami ugyanúgy nem csillag, mint ahogy a hullócsillagok sem azok. A köznyelv mégis így hívja őket. De mindegy, ne erőlködj, megérteni ezt a dolgot te úgysem fogod soha, inkább fontoskodj, tudálékoskodj csak tovább.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.03.17. 01:14:32

@Alikam:
A férfiak kitalálták, hogyan lehet atomerőművel áramot termelni, aztán megépítették, áramot termeltek vele, amit a nők is örömmel használnak, majd most, hogy egy hihetetlenül ritka és megsemmisítő csapás ugyan elpusztítani nem tudta, de súlyosan megsebezte a rendszert, most férfiak hárítják a veszélyt akár az életük árán is.
Ez alatt a nők vajon mit csináltak? Már persze azt leszámítva, hogy vészmadárkodnak, picsognak, ellendrukkerkednek, és "én megmondtam, hogy nem sikerülhet"-eznek.

Goompah 2011.03.17. 01:21:46

@Zigomer Trubahin:

Szerintem is kurvára szánalmas ez a rugózás a sugárfertőzés szón. A hétköznapi nyelvben elterjedten használják, mindenki tudja, miről van szó. A példáid is jók. Persze akiknek nincs más érvük, azok belekapaszkodnak ebbe.

Goompah 2011.03.17. 01:30:27

@molnibalage:

Azt valahogy megértem, hogy az USA és Európa húzódozik a beavatkozástól. A fennálló diktatúrák megdöntése után úgyis igen jó eséllyel valami iszlám fundamentalista erő kerül hatalmora, ami kurvára nem fogja megköszönni a segítséget, viszont az egész arab világ, köztük pedig leginkább a diktátoroktól megszabadítottak hangosak lesznek az amerikai és európai beavatkozás elítélésétől. Erre meg baromira nincs szükség.

Valahogy Szaddám Huszein megdöntését sem fogadták kitörő örömmel még azok sem, akik maguk is a pokolba kívánták a zsarnokot.

Ex0dus 2011.03.17. 03:08:42

@Goompah: Ugyanaz a helyzet Líbiában, mint pár hónapja Egyiptomban. sem az USÁnak, sem Európának nem érdeke, hogy a felkelők győzzenek. Gaddafi bérmennyire bolond is, kiszámítható.

Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt hetekben tökéletesen bebizonyította, hogy ő soha nem fog lelépni, az utolsó csepp véréig kitart. Ha felgyújtja az olajkutakat, akkor a világ termelésének 5%-a középtávon kiesne, ami igencsak megemelheti a világpiaci árakat.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.03.17. 05:09:03

Itt egy korrekt beszámoló egy magyar lánytól, aki az erőműtől 40 km-re lakik:napkeletikincseim.blogspot.com/2011/03/foldrenges_16.html

annacska30 2011.03.17. 07:59:57

Olvastátok az origós tudósításukat? Láttátok a bejelentkezéseiket a híradókban? És a BBC-n? Néztétek a filmjeitek? Ez a kettő mindig a történetre fókuszál, és messze a leghitelesebb a magyar médiában!
De a blog szerintetek mire való, ha nem arra, hogy egy személyes napló legyen arról, mit éltek át ők ketten? A történetre ott vannak az egyórás filmjeik, a többoldalas cikkeik a hvgtől a metropolig, nem véletlenül kapnak annyi díjat!
Kedves Eszter és András, ezeket a kommenteket inkább ne is olvassátok, csak az index-címlap miatt téved ide ez a sok elmeháborodott, akik nem olvassák amúgy a blogot, nem olvastak a srí lankai gyerekkatonákról, az Enszfőtitkárról, az afganisztáni befetésekről, Morales elnökről, azok alatt egy árva komment sem volt, ha jól emlékszem, pedig mind iszonyú exkluzív vagy megrázó anyag - köszönet értük!!! Nagyon várom az egyiptomi filmeteket! És jó, hogy eljöttetek Japánból! Ki tudja, mi lesz ott a következő pár napban... Ha semmi, kívánom, hogy ne legyen semmi, akkor is jó, hogy eljöttetek, mert ezt még nem tudni! (Amúgy szerintem is hülyeség volt kimenni, nektek nem breaking newst kell csinálni, hanem értékes és mély filmeket, ahogy eddig!)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.17. 08:36:37

@Bellagio: Ez nem észosztás. Csak szimplán utána kell nézni. Képzeld el - tudom, ez egy bölcsésznek néha nehezére eshez nehéz - de egyesek itten mérnökök ls valóban értenek is valamihez, ami jó is valamire. Pl. én is...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.17. 08:38:36

@Zigomer Trubahin: Nem, ez a tulajdonnevük. Semmi köze a rendszertani besorolásához te nagyon te.

A sugárfertőzés egy kifejezés, de nem tévesen írja le a fizikai folyamatot.

liptga 2011.03.17. 08:42:58

@liptga:
Senki nem válaszolt. Ezt úgy tekintem hogy egyetértetek, és ennek örülök. Belül mindenki érti ennek a lényegét, csak szerettek csatározni. Jó szórakozást a továbbiakhoz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.17. 08:51:24

@Gudea enszi: Igazságtalan vagy. Elfeledkeztél Marie Curie-ről. Ugyebár ő fedezte fel a radioaktivitást, bár megosztva mással.

A kémiai Nobel díja - amennyire meg tudom ítélni - hasadóanyag szeparációs technológia kidolgozását jelentette.

@Alikam: Inkább a hozzád hasonló tudatlan troollokra nincs felkészülve. De szép is volt régen, mikor az energetikai döntéseket szakemberek hozták és nem kellett tekintettel lenni a balfasz sötétzöldlobbi és demagóg tudatlan hordószónokok marhaságaira...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.17. 08:55:30

@Goompah: Milyen fundamentalista erő? Ez olyan, mintha azt állítanád, hogy Sztálin halála után fennált volna a veszély, hogy nácizmus üti fel a fejét a Szovjetunióban.

Alikam 2011.03.17. 09:14:17

@sertésmájkrém: :) lehet több dolgot tettem le az asztalra, mint amennyit te egész életedben fogsz.

@molnibalage:

Melyik szocreál tanár verte beléd ezeket a hülyeségeket? Gondolom megélni nem élsz meg belőle nagyon inkább ilyen blogokon próbálod az önbecsülésedet szinten tartani, hogy nagy észnek állítod be magadat.

Ilyen pimasz hozzáállással nem fogsz sokra jutni. Saját szakmámban is vannak ilyenek, de a kollégáik is menekülnek előlük.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.17. 09:24:19

@Alikam: Masan az átlagbér felett kersek 2,5 év után. Prímán megélek a mérnöki munkából.

Lehet, hogy pimasz vagyok, de lagalább nem olyan sötét, mint te. Még egy ilyen tudálok picsát, mint te...

Naszta · http://naszta.hu 2011.03.17. 09:36:08

@Alikam:@molnibalage: legalja...

Ha szarul keresek, hülye vagyok?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.03.17. 14:57:44

@molnibalage:
Nem akarlak kiakasztani, de ideje leszámolni azzal a legendával, hogy Marie Curie bármit is hozzátett volna saját kútfőből az emberiség egyetemes tudásához. Amit hozzátett, azt Pierre Curie tette hozzá, hiszen a felfedezésekhez, találmányokhoz, kutatásokhoz egyéniség, inspiráció, akarat, kitartás, logika és kreativitás kell. Ilyen a nőkben alapvetően nincs. Egyik nőben sem. Legalább te ne tagadd ezt a tényt. Ami ezek közül Marie Curieben volt, az csak látszatra volt az övé, hiszen sosem jött volna létre, ha nincs Pierre Curie, hiszen nélküle Marietól - hiába volt nagyon okos nő - annyi telt volna, hogy nem hagy koszos pipettát maga után, és rendszeresen felmos a laborban. Monoton, lelketlen, jellegtelen egyenmunka.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.17. 15:33:42

@Kurtz ezredes: Mintha már belefutottam volna ebbe a marhaságba. Akkro is te voltál? a kémiai Nobel díjat is biztos véletlenük kapta, Pierre halála után évekkel.

Faszfej...

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.03.17. 16:21:57

@molnibalage:
Én azt állítom, hogy Marie Curie sem volt más, mint az összes többi nő. Habozó, kétkedő, önbizalomhiányos, akadékoskodó született ellendrukker, aki minden adódó alkalommal igyekezett a férfira zúdítani valamennyi lelki baját. Hiányzott belőle mindenfajta kreativitás, valamint a logikai síkon való gondolkodás képessége, összefüggések figyelembe vétele, a problémák megoldására irányuló alapfilozófia, a bátorság és a kreativitás. Jött azonban Pierre Curie, aki valószínűleg alapból ilyen volt, és saját képére formálta Marie-t. Minden, amit Marie ezután tett, nos azt lényegében Pierre tette. Persze ő a feministák másik oszlopa a roppant önálló és büszke Hillary Clinton mellett.

Goompah 2011.03.17. 18:29:24

@molnibalage: Bocsáss meg, nem tudtam, hogy a mostani lázadások mind demokratikus arab államokban zajlanak. Ahogy azt sem tudtam, hogy a jelenlegi "parlamentáris demokrata" arab államokban (pl. Irán) a vallási fanatizmusnak nincs semmi befolyása és a terrorista szélsőségeseket sem támogatják.

De most megnyugodtam, mert akkor szerinted most csupa-csupa világi parlamentáris demokráciák jönnek létre. Csak tudnám, mi ellen is folyik a lázadozás...

Goompah 2011.03.17. 18:31:41

@Kurtz ezredes: "a felfedezésekhez, találmányokhoz, kutatásokhoz egyéniség, inspiráció, akarat, kitartás, logika és kreativitás kell. Ilyen a nőkben alapvetően nincs. Egyik nőben sem"

Elmeorvosnál jártál már? Ideje lenne. A barátnődet sem irigylem, már ha ilyen mentalitással van nő, aki szóba áll veled.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.17. 21:47:42

@Goompah: Hol mondtam én ezt? Ellenben az, hogy minden sarkoban a radikális iszlámot látják az már nevetséges.

Goompah 2011.03.17. 22:38:51

@molnibalage: Nevetséges vagy nem, ott van. Legföljebb van, aki ezt nem akarja látni. Az okok elemzése messze vinne, vastagon benne van az Amerika-gyűlölet Izrael miatt, de ez mit sem változtat a tényeken.

Bellagio 2011.03.18. 09:42:42

@molnibalage:

Viszont ha 2,5 evvel ezelott jottel ki az egyetemrol akkor meg kurvara messze vagy attol, hogy azt mondhasd, idezlek: "de egyesek itten mérnökök ls valóban értenek is valamihez, ami jó is valamire. Pl. én is..."

Egy vicc, hogy manapsag a felsooktatasi intezmenyek kapujat eppenhogy csak elhagyo emberkek szakertonek kepzelik magukat. Majd egy PhD es par publikacio utan talan...

A magyarorszagi atlagber meg mar csak a hab a tortan...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.18. 15:08:21

@Bellagio: Egy bölcsésznél vagy totálisan tudatlannál azért jóval többet tudok. Elég csak végiolvasni a blog.hu tegernyi marhaságát...

Bellagio 2011.03.18. 15:30:58

molnibalage 2011.03.18. 15:08:21

Es rendelkezel valamilyen superpower-rel, amivel megmondod, hogy ki a bolcsesz egy forumon?

Kulonbenis, mi ez a nagy bolcseszgyulolet? OK, hogy tarisznyas balfaszok, de nem hiszem, hogy bizonygatnod kellene, hogy mennyivel okosabb vagy naluk...

bbocs2 2011.03.18. 16:11:28

@Zigomer Trubahin: "sugárfertőzés... szótárakban található..."

nem tudom, ezt a szótárat honnan szalajtották, egyezzünk meg abban: szakmailag azonnal hiteltelenné válik valaki, ha ezt az értelmetlen szókapcsolatot kiejti a száján.

Ennek mintájára megalkottam a "vörösiszapfertőzés" szót, ennek is pontosan ugyanannyi értelme van (semmi az égvilágon).
Most már be tudom bizonyítani neked, hogy ez a szó létezik, használják, még internetes blokon is szerepel! (legalább 1-en)

Nem kell válaszolni, ne égesd jobban magad.

bbocs2 2011.03.18. 16:13:28

@Kurtz ezredes: a trollozós? nőgyűlöletedet hagyd abba, kérlek, legalább édesanyádra tekintetel. Ez már nagyon gusztustalan, néhány ostoba még komolyan veszi a végén.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.03.18. 16:57:38

@bbocs2: Olyan ostoba vagy, mint a föld, és ne ám valami termőföldre gondolj, hanem a legterméktelenebb ugarra.

Szajkózod a hülyeségeidet, az érveimre meg nem reagáltál sem te, sem a haverjaid, egyszer sem, mert hát fel sem éred ésszel, amit írok. Azt hiszed, ha huszadszor is elismételed ezt a "nincs szó fertőzésről, tehát a fertőzés szó használata nem helyes"-féle félművelt baromságot, akkor majd igazad lesz. Ne zavarjon, hogy senki nem állította, hogy itt szó van fertőzésről. Rajtad kívül ugyanis mindenki tudja, hogy a fertőzés szó használata nem mindig jelent valódi fertőzést orvosi, biológiai értelemben. Mindenki tudja, hogy olyan fertőzés itt nincs, mindenki tudja, hogy miről van szó.

Ez az egész gondolatkör csak a te fejedben létezik, és nem szolgál más célt, minthogy kötözködhess, okoskodhass, tudálékoskodhass, oszhasd az észt - ami nincs.

Képzeld, például "vérfertőzés" szó is van, jogszabályokban is használják (Btk. 203.§), pedig annak a dolognak semmi köze sem a vérhez, sem a fertőzéshez, és senki nem is hiszi róla, hogy van. Na mindegy, eddig is túl sok időmet vesztegettem egyagysejtű idiótákra...
süti beállítások módosítása