On the Spot 2010.04.01. 15:58

Nepál 3.

Öt rolpai nap mocskát zuhanyoztam ma le a kathmandui szállodában. Összesen 36 órát ültem egy Bolero terepjáróban, és konkrétan félmétereket zötykölődtünk a tolmáccsal, annyira rázott, annyira hepehupásak a nepáli utak, még a legrosszabb erdélyi utakat is messze alulmúlják, cserébe hasonlóan gyönyörű hegyek között vezetnek.

Egy nap alatt megmásztunk néhány hegyet, és eljutottunk a magar kommunához. A helyiek azt hitték, két nap lesz majd az út "a magyar miatt". Nekik fél szokott lenni. Éjszaka érkeztünk, rögtön leültettek minket, és azonnal főzni kezdték a visszautasíthatatlan vacsorát. Ugyanaz, mint mindenhol, ha belépsz egy étterembe errefelé, Rolpa vidékén, a legelmaradottabb régióban, ahonnan a maoizmus is indult, éppen a magarok közül, mindig ugyanazt hozzák: rizst, fűszeres főtt zöldséget és dalt, ami tulajdonképpen lencselé, sokaknak elsőre a mosogatólé jutna eszükbe róla, pedig nem az. Jobb helyeken kaptunk néhány szelet uborkát és lilahagymát is.

On the spot nepal - Andris Hid

 

A magarok azt mesélték, hogy tizenöt éve még rizsük sem volt, cipőjük sem volt, ha enni akartak, hat-nyolc órát gyalogoltak, hogy jó esetben rizshez jussanak. Aztán dühükben lelőtték a rendőrfőnököt, elüldözték a nem magarokat, egyszóval kitört a maoizmus, tíz év öldöklés után a maoista párt kapta a legtöbb szavazatot a választásokon. Sokak szerint csak a radikális változásra vágyó fiatalok és a szegények szavaztak rájuk, csakhogy a szegénységi küszöb alatt él Nepál egyharmada, azaz kevesebb, mint napi egy dollárból. Mások szerint nem volt másra szavazni, egyedül a maoisták képviselték a változást ,így kizárásos alapon döntöttek mellettük az emberek. Bárhogyan is, ma már a magar kommunában a hegyek között, a maoizmus bölcsőjében, Rolpában, napenergiával világítanak (nem viccelek), és épül az út, meg az iskola, ahol megtanulják, ki volt Mao meg Lenin - egyelőre alig tudják, és a maoista felkelés idején végképp senkit sem érdekelt.

A hegyeken visszafelé elfogyott a vizünk, belebotlottunk volt gyerekkatonákba, az egyik önként jelentkezett 16 évesen, a másikat a hadsereg egyszerűen elrabolta a szüleitől, 11 évesen, minderről holnap írok.

Eszterről továbbra sincs hírem, de elvileg napokon belül térerős részre ereszkedik.

Keep in touch

Andris

On The Spot - A helyszín: Nepál

okt. 6. szerda 22:35, Spektrum Tv

okt. 9. szombat 22:00, Spektrum Tv

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr421887159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Homárka 2010.04.04. 23:09:51

A gyerek katonák-valahogy mindíg megdöbbentenek-várom a következő filmet:)Bolívia jól sikerült-így tovább:)
süti beállítások módosítása