Tényleg maradtunk volna még Dél-Afrikában. Szívesen elmentünk volna Fokvárosba, szívesen néztünk volna még meccseket, szívesen buliztunk volna tovább egyetlen fehérként az európai szórakozóhelyeket megszégyenítően cool klubokban, szívesen megpróbáltuk volna becserkészni Desmond Tutut, és szívesen töltöttünk volna több időt azzal, hogy megismerjük és megértsük ezt az országot, de ez a televíziós, ugyan dokumentarista, mégis havi műsor „átka”, amit másfelől meg imádunk: június Afganisztán, július Dél-Afrika, és már így is háromszor annyi időt töltünk a helyszínen, mint amennyit a legtöbb tévés újságíró marad egy-egy riportja miatt, mert mást és máshogyan is akarunk mutatni.

Meg hát megnéztük volna a döntőt is :-) Ki nem?! A nyitómeccs is hihetetlen volt. Eszter egy bandával nézte, én a stadionban. Félórával a meccs előtt még nem volt jegyem. A taxisofőr két órán át tekergett a városban, hogy valahogy a stadion közelébe jussunk, közben folyamatosan próbált lebeszélni a nyilvánvalóan teljesen reménytelen vállalkozásról: jegy nélkül a futball világbajnokság nyitómeccsére. Fogadni akartam vele, hogy ha bejutok, másnap ingyen furikázza a „stábot” a városban, mármint Esztert meg engem. Máig sem értem, miért nem ment bele, valamit azért mégis megérezhetett. 

Egyébként a kedvenceim ezek a helyzetek, amikor te mindent megteszel az ügy érdekében, de nyilvánvaló, hogy az nem elég, kell még valami, az angolban van erre egy jó kifejezés: miracle space. A repülőtérről a város felé írtam egy sms-t a Spektrum meg a többi Chello-csatorna programigazgatójának, Radóczy Katinak, hogy nem mondta-e le valaki a nemzetközi cég VIP-jei közül a meccset, azt tudtam, hogy néhányan hivatalosak a nyitóra. Persze nem. Úgyhogy maradt a köztéri sms: One Ticket Wanted tábla 45-ös betűmérettel egy A4-es papíron. A legtöbb autós kiröhögött, amikor meglátták a lépésben haladó taxi ablakán. A stadionnál viszont belebotlottam egy német srácba, aki amióta megvette a két jegyét, elvált a feleségétől, aki így nem jött, úgyhogy szerelmi, vagyis talán inkább házassági bánatában az eredeti áron odaadta a felesége jegyét. Cserébe talán kalauzolnom kell majd, amikor legközelebb Fradi-UTE meccsre jön Budapestre (szerintem sem teljesen normális, de feltett szándéka, hogy minél több európai ország első osztályát lássa játszani élőben), amikor legutóbb egyébként annyi rendőrt látott, mint még életében soha. 

Néha gondolkodom, hogy ha valaki csak a blogot olvassa, vajon nem érzi-e úgy, hogy nem túl informatív... De hát a lényeg a műsor, az a 48 perc, amelybe megpróbáljuk belesűríteni mindazt az információt, élményt, színt, szagot, arcot, hangulatot és történetet, ami körbelövi, hogy miről szól az adott ország, ahol az aktuális On The Spot forog, vagy az adott sztori, amiről mesélni szeretnénk. És ez a blog arra van, azt hiszem, hogy ha valaki kíváncsi rá majdhogynem szerkesztetlenül, hogy mindezt hogyan fogadja be adott pillanatban a két utazó, mármint Eszter és én, akkor tudja követni az utazásainkat. Nagyon érdekel, hova fut ki a média a weben, egy dokumentumfilm-sorozat készítőiként twittelünk, blogolunk, facebookolunk, youtubeolunk, és ki tudja, mit csinálunk majd öt év múlva, milyen platformokon küldjük majd haza azokat a bizonyos arcokat és történeteket, amelyekből egy kicsit jobban megértjük, mi történik körülöttünk a világban. Oh, túl nagy szavak, nem blogravalók, viszlát a döntő előtt két nappal a SPORT1-en és a Spektrumon!

 

 
On The Spot – A helyszín: Dél-Afrika
július 8. csütörtök 22:30 Spektrum
július 9. péntek 22:00 Sport1
 
További hírekért, képekért és rövid bejelentkezésekért látogass el az On The Spot Facebook oldalára!

 

 

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr662135609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.07.07. 18:38:06

Egy figyelemreméltó dolog, ami szintén azt erősíti, hogy a farmerkivégzések politikailag motiváltak:

# “When the hatespeech stops, the farm-attacks stop…”
# Agri-SA ‘s national security committee chairman said he ‘wasn’t aware of any other farm attack since the start of the World Cup 2010. “During the World Cup politicians seem to be holding back on their hate-inciting statements against farmers. However while one can never prove the links between chants such as ‘Kill the Boer, Kill the Farmer’ and farm attacks, it’s also becoming rather obvious that before the WC2010, farm attacks were taking place at the rate of twice a day in South Africa. During the WC2010, these have dropped to nearly none at all…’

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.07.07. 19:26:18

idézet innen: www.unpo.org/content/view/11177/247/

"UNPO also states: "Afrikaners in general, and the Afrikaner farmers in particular, are the target of ethnic violence. The South African murder rate is extremely high at 48 murders per 100,000 of the population, compared to 2 murders per 100,000 in Europe, for example. If Afrikaner farmers are taken as a statistical population, the murder rate is 287 per 100,000. This is a grave situation, with more than 2,000 Afrikaner farmers having already been murdered in the last 13 years.
www.unpo.org/content/view/8148/247/
Note: the actual number of murdered agriculturalists on smallholdings and farms in South Africa exceeds 3,665 by May 28 2010.

Www.genocidewatch.org

GENOCIDE WATCH:
The Genocide Watch.org organisation has also listed the "Boers" of South Africa as being at risk of Genocide (level 5: 'polarisation") ever since 2002 after their president, Dr Greg Stanton, analysed the police evidence of the farm-murders and reached this conclusion. Genocide Watch's 2003 report also noted that the tortures carried out against the Afrikaner/Boer farmers were due to 'racial hatred'. (reports below with URL links). A month ago Genocide Watch president Dr Stanton wrote to Solidarity trade union in South africa, stating that they were considering moving the threat against the Boers up a level, to level 6 (preparation) which is the final level just before all-out high-level genocidal attacks most people generally believe to be 'genocide'. Stanton wrote that if Julius Malema remained president of the ANC-youth league and continued to chant the genocidal hate-speech chant "Shoot the Boer, they are all rapists', as he has been allowed to do for the past year, Genocide Watch would indicate the ANC-youth league as a genocidal group which was planning to carry out genocidal-attacks against the Boers."

megjegyzés: az ANC a 94 óta kormányzó erő

smartdrive 2010.07.08. 12:15:29

igen, most már elhisszük, hogy ott voltatok, nem kérünk rólatok több képet, köszi

rockjano_ 2010.07.08. 23:44:15

Nagyon jó volt a műsor gratulálok.

nekem mindig a háttérben megy a TV miközben dolgozok de ti a TV elé tudtok ragasztani, el nem tudtam mozdulni, különösen a "gengszterekkel" történt interjú 2. része, talán sírni lehetett volna rajta leginkább.

Egyetlen baja a műsorotoknak hogy rövid, lehetett volna vagy 2x ilyen hosszú.

Gratulálok mégegyszer.

Vigyázzatok magatokra!!!!!
süti beállítások módosítása