On the Spot 2010.02.07. 21:04

Kabul

Miután az amerikai csapatokkal tálib tüzelőállások mentén másztuk a hegyeket a pakisztáni határon, több szálat is igyekeztünk beizzítani, hogy volt tálibok közelébe jussunk, így ma reggel Eszterrel különváltunk, egy-egy sofőrrel, egy-egy testőrrel és egy-egy tolmáccsal indultunk a megadott kabuli címekre.

Az egyik címen Wakil Ahmad Muttawakil fogadott, a tálib rezsim egykori külügyminisztere, az egyik legösszetettebb, legrejtélyesebb és legellentmondásosabb tálib figura. Tegnap hajnali háromig olvasgattam a róla szóló elemzéseket, vele készült interjúkat, hogy a megbeszélt negyedórában normális interjú készülhessen. Végül kicsit több mint egy órát beszélgettünk, de mielőtt erről a volt tálib külügyminiszterről írnék, hadd magyarázzam meg, miért csak volt tálibokat kerestünk interjúalanynak. Végül. Eleinte nem csak volt tálibokra vadásztunk... Egy összekötő kétezer dollárért felajlánlotta, hogy elvisz minket a hegyekbe tálibokhoz, és készíthetünk interjút. Tanácsot kértünk régi motoros CNN-es haditudósítóktól, akik a leghatározottabban lebeszéltek egy ilyen típusú találkozásról, mondván, hogy éppen így rabolták el a New York Times tudósítóját, eszünkbe ne jusson! Legfeljebb Kabulban, úgy, hogy mi biztosítjuk a helyszínt és a védelmünket, de ezt a tálibokkal szemben a dolgok mai állása szerint egyenesen lehetetlennek minősítették. A tanácsok ellenére azért találkoztunk az összekötővel, aki még arra is vállalkozott volna, hogy Kabulba hoz egy tálib parancsnokot, de a helyszínt nem határozhattuk volna meg. Ő a halálos kimenetelű emberrablásokat egyébként azzal magyarázta, hogy csak akkor ölték meg a tálibok a túszaikat, ha azokról azt gondolták, hogy amerikai kémek. Másnap indultunk az amerikai csapatokhoz tíz napra, a bevetés felénél nyilvánvalóvá vált, hogy az adott bázisok környékén tevékenykedő tálibok pontosan tudják, hogy kik vagyunk, hol vagyunk, mit csinálunk, ezek után finoman szólva jó eséllyel gondolhatták volna rólunk azt, ami náluk életlen késsel történő torokmetszést von maga után, így lemondtunk a tálib interjúról, és volt tálibok után néztünk.

Wakil Ahmad Muttawakil tehát külügyminiszter volt a tálib rezsim idején. A BBC szerint már 2001 júliusában tudott Oszama Bin Laden tervéről, és összekötőkön keresztül figyelmeztette Washingtont egy készülődő terrortámadásról, de a CIA válasza az volt, hogy az ilyen fenyegetések mindennaposak, nem tudnak vele mit kezdeni. A külügyminiszter - nyilatkozata szerint - egyébként nem is az Al Kaidatól értesült szeptember 11. tervéről, hanem egy üzbég iszlamista mozgalom vezetőjétől, aki nyilvánvalónak gondolta, hogy egy ilyen támadás után háború indulna Afganisztán ellen, és megsemmisülhetne az iszlamista mozgalom biztonságos hátországa is.

Szintén a BBC szerint Muttawakil a háború első hónapjaiban felajánlotta, hogy átadja Oszama Bin Ladent az amerikaiaknak, ha nem bombázzák tovább Afganisztánt. A csere elmaradt, Muttawakilt elkapták, több évig fogságban volt, majd "átállt" a "jó" oldalra, ma a kormány emberei védik a házát, és úgy beszél, mint egy békeaktivista, az ENSZ az idén az afgán elnök indítványára kihúzta nevét az Al Kaidával és a tálib rezsimmel együttműködők listájáról.

Afganisztánban kétféle véleményt hallottunk róla. 1. A tálibokat legyőzni hazai pályán nem lehet, az amerikaiak 2013-ban lelépnek, nincs más választás, tárgyalni kell a tálibokkal, Muttawakil ebben segíthet, ráadásul mindig is mérsékeltebb irányonalat képviselt, arról nem beszélve, hogy ma már sok mindent másképpen gondol, mint tíz évvel ezelőtt. 2. A tálibok ártatlan civileket gyilkoltak halomra, semmibe vették az emberijogokat, a nők jogait, lányok nem járhattak iskolába, nem volt demokrácia, Muttawakil ennek a rezsimnek volt minisztere, háborús bűnökkel kellene bíróság elé állnia, csak egy velejéig korrupt és álságos háttéralkuk irányította országban fordulhat elő, hogy állami védelmet élvez és tárgyalópartnernek tekintik.

Hogy Muttawakil mit mondott minderre, az az afganisztáni adásból kiderül:-)

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr921737593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takacsi 2010.02.08. 01:14:33

Attól félek, hogy sajnos ez is olyan lesz mint a Kepes féle Világfalu : eszméletlen mennyiségű baromi érdekes anyagból, csak nagyon keveset lesz lehetőségetek megmutatni! Na majd az adásból kiderül... Azért reménykedek!
süti beállítások módosítása