On the Spot 2009.11.19. 22:48

Róma

Andris levele Rómából

2009. 11. 18.
Roma

Eszter talan meg Munchenben van (meghivtak a filmfesztivalra a filmjet, marmint a Fata Morganat), de este mar o is itt lesz Romaban.
Nekem eddig ez a vilag leggyonyorubb varosa.
Anyam mindig azzal jon az On The Spot kapcsan, hogy ugye nem lesz kilenc resznel tobb, es kulonbozo, a mostaninal bekesebb musorotletekkel, illetve temakkal bombaz, legutobb azt ajanlotta, hogy csinaljunk musort Europa legjobb muzeumairol. (Addig sem vagyunk Boliviaban, ugye, ez a fo szempontja egy szereto edesanyanak. Eszter ezt eleinte ugy vedte ki, hogy el se mondta az anyukajanak, hogy hova keszul, a gazai ut elott peldaul azt hazudta, hogy Izraelben tolti a husveti unnepeket. Mas kerdes, hogy ha ezt egy jobboldali telepesnek meselnem, azt felelne: ez tulajdonkeppen nem is hazugsag...)
Szoval eddig mindig kikertem magamnak, amikor anyam europai luxusmusor gyartasaert lobbizott, de ez a Roma...
Hadd ne ragozzam, mert sehogy sem illik egy On The Spot-blogba, bar...
Az izraeli adasban lesz egy interju Ljudmila Ulickaja ironovel, ha minden jol megy, holnap talalkozunk vele. Nem miattunk jon Romaba, hanem a Papa miatt, aki meghivott vagy otszaz muveszt, hogy a Vatikanban ertekezzenek a katolikus egyhaz es a muveszet kapcsolatarol.
Ulickaja tobb szempontbol is erdekes - igy nekunk is, es nem veletlenul az On The Spot izraeli adasaban.

Daniel Stein, a tolmacs cimu regenye a gestapo lengyel tolmacsarol szol, aki tortenetesen zsido volt. Ezt elegge jol titkolta egy ideig, megmentett tobb szaz zsido embert a biztos halaltol... aztan lebukott, es menekulnie kellett.
Apacak bujtattak tobb mint egy evig, o hitre jutott (marmint Jezus Krisztusban), sot pap lett. De vissza akart terni Izraelbe, papkent, de zsido szarmazasu kereszteny papkent. Marpedig a zsido torvenyek szerint aki onszantabol, nem kenyszer hatasara kikeresztelkedik, tobbe nem zsido. Daniel Stein maskeppen gondolta, es beperelte Izrael allamot, ahol egyebkent haborus hoskent fogadtak a csuhaban erkezo papot, de o nem haborus hoskent, hanem zsidokent akarta az allampolgarsagot...
Elete vegeig vezetett egy kereszteny kozosseget Izraelben. Forgattunk egy baratjaval es a testverevel, elegge elteroen gondolkodnak Stein palfordulatarol.
Mindenesetre ebben a sztoriban benne van ez az egesz kibekithetetlennek tuno es bizonyulo zsido-kereszteny konfliktus. Nem veletlen, hogy Steint nehany kovetojen kivul alig ertette valaki akar a zsidok, akar a keresztenyek kozul. Egyebkent utobbiak kozott az egyik embert, aki ertette, mirol beszel Stein, es neki miert ez a vilag legtermeszetesebb dolga, hogy zsidokent hisz a szinten zsido Jezus Krisztusban, II. Janos Palnak hivtak. Ugyanis egyutt tanultak papnak anno Lengyelorszagban.
A lenyeg: nagyon erdemes elolvasni Ljudmila Ulickaja konyvet, mi mar elolvastuk, meg az izraeli forgatas elott, es nagyon varjuk a holnapi talalkozot.

FOTÓK: az On The Spot Facebook oldalán a képgalériában:

http://www.facebook.com/group.php?v=photos&gid=178557780635

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr401538296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newsnyúl 2009.11.20. 21:35:49

Szuper a blog! :) Milyen volt Ulitskaya? Mennyit beszeltetek vele? A konyvet olvasom es varom a kovetkezo adast!

török gábor 2009.11.22. 18:38:28

Jó ötlet a blog, ha már az órán nem találkozhatunk :)

On the Spot 2009.11.23. 01:43:56

Kedves Newsnyúl, kedves Gábor, köszönjük a kedves észrevételeket. Ami Ulitskayát illeti, hamarosan megírjuk, de fotók már a Facebookon!
Ami pedig Török tanár úr óráit... a legutóbbi időpontjában éppen a Pápa által biztosított ebéden vettünk részt a Sixtus-kápolnához vezető folyosón, ha jól emlékszünk, de mihelyst végeztünk, magunk is blogböngészéssel pótoltuk az órát, sőt ajánlottuk XVI. Benedeknek is, aki azt felelte, már régóta rendszeres olvasó.

newsnyúl 2009.11.23. 17:03:56

Pápa vagy Politológia? Pápa vagy Politológia? jajjj micsoda dilemma! Szerencsére Török tanár úr megkönnyítette a helyzetet és nem tartott aznap órát. Ezek szerint a ti lelki békéteket szem előtt tartva :)
Terence Hill képet ide is!!!
süti beállítások módosítása