"You can check out but you can never leave" - ez van az ajtonkra irva a Hotel Californiaban. Jo vicc. A helyszin: Bagram, amerikai katonai bazis, Afganisztán... En a San Fransisco, Andris a Los Angeles nevu szobat kapta ebben a faházban a mediairoda mellett, homokzsakokkal es betonbunkerekkel korulveve. Van emeletesagy, tv, ingyen kaja, pia, internet.

Tegnap delutan erkeztunk Kabulbol. Nem veszelytelen az ut Bagramig, ezert helyi autoban, helyieknek alcazva jottunk. Afgan sofor, ket magyar testor es mi. Mindenkinek kendo volt a fejen, a csomagtartoban sisakok es golyoallo mellenyek. Hatalmas hegyek kozott haladtunk, korulottunk kezdetleges telepulesek, lerongyolodott emberek, szegenyseg. Andris vegig aludt, nincs jol, beszelni sem tud. Neha en is elbobiskoltam (24 oraja uton voltunk, szinte alvas nelkul), a fardtsag miatt teljesen hidegen hagyott, hogy athajtunk egy olyan hidon, amely a multheten meg ala volt aknazva, csak eszrevettek, es nem robbant fel. Amikor eppen ebren voltam, probaltam felfogni, hogy mi is tortenik, hogy a mellettem levo szelesvallu, egyebkent nagyon kedves fiu azert ul itt, hogy ne oljenek meg, es mellesleg Afganisztanban vagyunk. Nem sikerult, nyugodtan aludtam tovabb...
 
Megerkeztunk a bazis elso vedelmi vonalahoz, innen szamos "check point" kovetkezett, ahogy kozeledtunk a kapuhoz. Korulbelul egy orat varakoztunk, gyerekek gyultek korenk, kivancsi afganok fenykepeztek minket, mi is oket. A testor srac focizott a gyerekekkel, labda nem volt, a koveket rugtak. Volt koztuk egy negy-ot ev koruli kisfiu. Bordzseki volt rajta, alatta a helyi ferfiak tradicionalis viselete, egy terd ala ero ing es ugyanabbol az anyagbol keszult gatya.
Nezett rank a nagy zold szemevel es akarhogy probalkoztunk, mosolyogtunk, bohockodtunk, a szeme se rebbent. Vele almodtam, nem tudom kiverni a fejembol. A negy eves kis testbol egy tapasztalt, ven afgan tekintete nezett rank es nem volt kedve viccelodni, meg ugy tenni mintha... 
 
Felnyilt a sorompo, es kijott egy kisbusz. Benne ket allig felfegyverzett katona es egy testes, nagyszakallu, afgan kalapos pasi a media osztalyrol. Bejutottunk. Fel oran belul mar fogalmunk sem volt rola, hogy Afganisztanban vagyunk. Ugyanis ez Amerika. Bagram az egyik legnagyobb bazis, egy orszag az orszagban, kozel harmincezer emberrel. Sokan ugy mennek haza innen, hogy nem mozdultak ki a taborbol. Nekik Afganisztant a taboron beluli bazar jelenti, ahol afgan uzletekben lehet vizipipat meg szonyeget vasarolni. Szuvenir a csaladnak. Van szupermarket, Burger King, Pizza Hut, kavezo, meg olyan gyorsetteremlancok amelyeket mi nem is ismerunk. Az ebedloben vagy harmincfele kajabol lehet valasztani, jol hangzik, de akikkel beszeltunk, azt mondtak, mar az elso het utan mindennek ugyanolyan az ize. Lehet moziba vagy konyvtarba menni, sot egyetemi orakat is hallgathat az ember. A bazis Disney nevu foutcajan sokan kocognak, masok a szamos edzoterem egyikeben gyurjak az izmaikat. Nekem olyan, mintha Indianapolisba latogattam volna vissza, ahol ket evig eltem. Ugyanazok az emberek, tekintetek, diskurzusok. Csak a felettunk cirkalo katonai repulogepek suvoltese emlekeztet arra neha, hogy hol is vagyunk. Attol felek, hogy teljesen elveszitjuk a veszelyerzetunket ezen a helyen.
Holnap repulunk Kunar tartomanyba, a pakisztani hatar kozelebe a TF Mountain Warrior egyseghez. Veluk leszunk a kovetkezo egy hetben. Azt mondjak, az mar nem lesz ilyen vicces... Elmegyek futni, puhany vagyok es kivancsi, hogy milyen erzes egy katonai tamaszponton, porban, izmos katonak kozott sportolni.

Andris alszik, remelem, hamar meggyogyul.

Eszter 

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr291700496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása