On the Spot 2010.03.26. 01:42

Nepál

Egy kathmandui kertben reggelizem éppen, mindjárt indulok egy volt Kumarihoz, ahogyan itt tartják: volt Istennőhöz...

 

 

Eszter elindult a kathmandui belföldi repülőtérre ma is. Ahogyan tegnap és tegnapelőtt is tette. Nagyon remélem, hogy ezúttal nem jön vissza a hotelbe. Az ugyanis azt jelentené, hogy ismét törölték a járatát, és nem jutott el Luklába, ahonnan a Mount Everest-expedíciók indulnak... Hetek, hónapok, sőt valójában évek óta készül rá, hogy ő is nekiveselkedjen. Nem a legtetejének, "csak" az alaptáborig, elvégre az elmúlt évben aligha lett volna ideje felkészülnie, akár csak fizikailag is...

 

Visszatérve a Kumarihoz: néhányéves korában választják ki, 32 "isteni" tulajdonsággal kell rendelkeznie, hogy aztán hat-hét-nyolc éven át egy neki fenntartott házban éljen, és úgy tiszteljék az emberek, mint Istent. Ő az itteni megasztár, kicsit tartok is tőle, hogy a nézők egyszerűen nem fogják elhinni, hogy nem megrendezett a jelenet: kihoznak a város főterén egy réges-régi, gyönyörű faházból zenészek és katonák gyűrűjében egy vörös bíborba bugyolált kislányt felékszerezve, kisminkelve, tökéletesen belőtt frizurával, kinn hatalmas, régóta várakozó tömeg várja - legutóbb a Buckingham Palota előtt láttam hasonlót -, felteszik egy aranyhintóra, amit nyolc férfi nagy gonddal felemel, azzal elindul a menet. Ez egy évben 9-10 alkalommal történik meg, az év többi részét a házában tölti, és fogadja a térdre boruló, lábát csókolgató  híveket a világ minden tájáról, főleg persze Nepálból. Aztán mielőtt életében először menstruálna, ez az egész egyszerűen végetér, visszaviszik a családjához, éljen tovább boldogan! 

 

Forgattunk az egyik legfontosabb Kumarival (körülbelül 10 van az egész országban, ebből három "jelentős"), beszélgettünk az édesanyjával, elmentünk a kislány iskolájába, aztán hazakísértük, ma ugye egy volt Kumarihoz megyek, és meg kell mondjam, a kép sokkal árnyaltabb, mint a fent leírtakból gondolnám. Persze-persze, szörnyű, szörnyű, de vannak nekünk sokkal szörnyűbb dolgaink, és nekik - megint csak - ez az egész tökéletesen mást jelent... De erről majd a műsorban, most meghozták a reggelit. 

Remélem, Eszter gépe felszáll, tegnap már nagyon bágyatagan tért vissza a hotelbe. És ha nem repül, veszélybe kerül az expedíció, hiszen egész napokat kell pihenni a túra közben, hogy a szervezete alkalmazkodjon a magassághoz, és ne kelljen azonnal visszafordulni az életveszélyes magaslati betegség miatt... Good morning and good luck!

Andris

On The Spot - A helyszín: Nepál

okt. 6. szerda 22:35, Spektrum Tv

okt. 9. szombat 22:00, Spektrum Tv

 

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr101869402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása