On the Spot 2011.03.13. 11:46

Tokió, Japán

 Vasárnap helyi idő szerint dél előtt valamivel leszálltunk Tokióban. Az egyik nagy hátizsákunk nincs meg, mint kiderült, Moszkvában ragadt, holnap küldik utánunk, reméljük legalábbis: a földrengés miatt a gyorsposta sem üzemel rendesen. Tokió nemzetközi reptere szerencsére igen, ott találkoztunk a Rescue 24 mentőcsapat két magyar tagjával, ők már elindultak észak felé, az epicentrumhoz, mi holnap délután megyünk csak. Holnap reggel próbálunk meg sugárzásmérőt szerezni, nemcsak magunknak, a mentőcsapatnak is, ők ma mérő nélkül vágtak neki az útnak. Mi nem merünk. Nagyon közel van az epicentrumhoz és az odavezető úthoz is az atomerőmű, ahol a robbanás volt, ahol ma megindulhatott az olvadás... A hűtést nem sikerült megoldaniuk, némi radioaktív anyagot a levegőbe eresztettek, hogy ne legyen még nagyobb a baj, mindez Tokiótol kevesebb mint 300 mérföldre történik, és tulajdonképpen fogalmunk sincs, mi legyen. Ha kapunk holnap mérőt, elindulunk északnak. Ha nem... passz.  

Most épp egy tokiói magyar férfi sztriptízbárról sztorizik egy helyi kontaktunk a vacsoraasztalnál, az elmúlt órákban mindent beszereztünk, ami az úthoz kell, benzintől (most nagyon nehéz ügy, sokan a cunamiban elakadt autókból szivattyúzzák ki a benzint) a Moszkvában maradt cuccok pótlásán át (törölköző, töltők, egy-két ruha) a világító mellényig (arra az esetre, ha éjszakai kutatásokon vennénk majd részt).

Ebéd közben volt egy kis rengés, de semmi komoly.  Reméljük, jól vannak északon a mentőcsapatok, legutóbb délután beszéltünk velük, amikor figyelmeztettük őket az olvadásra... Ha minden jól megy, holnap már a helyszínről jelentkezünk. Addig is: twitter.com/sp_onthespot  

Good night and good luck, Tokyo!

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr872735391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2011.03.13. 13:28:50

az nagyon jó, ha be tudtok szerezni egy mérőeszközt, mert ha hirtelen beméri a sugárzást, akkor már bátran haza is jöhettek, később már nem lesz szükség rá, mert más eszközökkel fogják mérni bennetek a dózist.....:(

flimo13 2011.03.13. 13:51:37

Minek mentek el a világ másik felére, ha ott nekiálltok egy doziméteren picsogni? Nem kell nyalogatni a földet, akkor nem lesz nagy baj.

2011.03.13. 13:55:15

"retteg a sugárzástól mint az egyszeri grínpíszes"

rockjano_ 2011.03.13. 14:01:40

@J. McClane: Olyan nagyon hülyék vagytok. Az a dóguk hogy oda menjenek ahol balhé van és minél jobban tájékoztassanak róla mi meg megnézzük, élvezzük (ne adj isten tanuljunk belőle) és közben megnézzük a TV reklámjait ami finanszírozza a műsort.
Ha nem mennek nincs műsor, nincs reklámbevétel és nem szórakozunk, és nem informálódunk.

Így működik a világ. És ez így jól is van. Ne rinyálunk már!!!!

F173 2011.03.13. 14:08:13

Minden fikázóhoz! Tudom, hogy nehéz felfogni, de újságíró dolga az hogy beszámoljon az eseményekről!

Este, amikor bekapcsoljátok a televíziót ti is kíváncsi vagytok mi történik Japánban! A sok videót, képet és beszámolót mind újságírók készítették és gyűjtötték, hogy ti tájékozottak legyetek!

agresszív öregasszony a billából 2011.03.13. 14:18:54

@F173: Pontosan elég újságíró van már most is ott. Mint láthatjuk.

soproni1 2011.03.13. 14:22:57

@F173:

Hátha van a katasztrófa védelemnek is kamerája.
Igaz, hogy akkor nem jönnének 3 percenként egymásnak ellentmondó információk. Viszont ehhez kell "újságíró".

minyimaaa 2011.03.13. 14:55:12

@On the Spot: @Eszter & Andris:

A - ha nem a Spektrum fizeti az utatokat: Csak úgy utazgattok, mert nem tudtok mit kezdeni a pénzetekkel ?

B - ha a Spektrum fizeti az utatokat:
hogy találtátok meg a Spektrum tv-t ?
ill
hogy talált meg titeket a Spektrum tv ?

Csak nem az unokabátyátok friss nőjének testvére épp a Spektrum tv projekt managere ?

Énbagoly 2011.03.13. 15:02:16

De sok rosszindulatú ember van.

Remélem, nem lesz semmi bajotok.
Mert én pl. kíváncsi vagyok arra, amit láttok, mert a hivatalos politika úgysem számol be arról, hogy a hétköznapi emberek hogy élik ezt át.

gergel 2011.03.13. 15:06:58

a sugárzásmérő önmagában nem segít semmit, főleg egy felderítetlen helyen. Szerintem legközelebb szerezzetek be egyet, 100ért, itthon elég durvát lehet kapni, ami mindenféle sugárzást mér, és elég kicsi, lehet vele utazni is.

agresszív öregasszony a billából 2011.03.13. 15:10:48

@Énbagoly:

Igen, valóban teljesen mindegy, hogy @minyimaaa miért éppen Spektrum. Nagyon jók voltak az eddigi anyagok, de szerintem MOST nem kell ott lenni, mert mindenki aki nem a mentésben dolgozik, az hátráltatja azt. Ők is! 2 hét múlva valszeg jobb lesz a helyzet, akkor is elég lenne oda menni.

Egyébként meg a nemzetközi sajtóban minden benne van azonnal, pl.: www.spiegel.de/panorama/0,1518,750629,00.html

A helyzet olyan kritikus, hogy már a 2. erőműben olvad le a mag.

Valóban piszoluk hiányoznak oda MOST az újságírók.

shinny bayaar (törölt) 2011.03.13. 15:15:52

Azert az kemeny, hogy a japanokat - akik a vilag legfejlettebb technologiaival vannak felszerelve es csak a foldrengesekre vannak raallva mar 50 eve - igy megszopatja a termeszet. Ennyit tud az emberiseg csucsa? Akkor mit lehetne varni mondjuk a magyaroktol? Ezek a barom japanok ido elott lefujtak a szokoarriadot, de az tuti, hogy legkozelebb akkor se fogjak le fujni, ha egy honapig nem tortenik semmi. Alaposan megfizettek a tanulopenzt. Most allandoan ez folyik mindenhonnan, de kozben a vilag elfelejti, hogy pl afrikaban hosszu evtizedek ota percenkent halnak meg ennyien az alultaplaltsag, a vizhiany, vagy olyan betegsegek miatt amiket harom nap lenne meggyogyitani egy legkozonsegesebb filleres gyogyszerrel.

Énbagoly 2011.03.13. 15:22:10

@hoppáhoppá: Sokszor, nagyon sok helyre nem kellenének újságírók.
De megértem őket, ha úgy érezték, menniük kell. Hogy mi lesz, azt senki sem tudja. Ha gond lesz az erőművel, akkor akár bele is halhatnak. És lehet, hogy nem tudnak segíteni, akár magukon sem.
De ha nem lennének ott újságírók, akkor te is hiába olvasnád a Spiegelt. Ott sem lenne semmi.

agresszív öregasszony a billából 2011.03.13. 15:30:34

@Énbagoly: Nem azzal van bajom, hogy az életüket kockáztatják, ez a ő döntésük. A gond az, hogy ottlétükkel zavarják a mentést, az áldozatokat, erőforrásokat vonnak el, ha gond van ki kell őket menteni, stb. Oda lehet menni később, amikor normalizálodott valamennyire a helyzet.
A Spiegel helyből és másoktól szerzi be az információkat, éppen ezért írta, hogy nem kell már oda senki. Ha nekik megy, nekünk is. Csak le kell fordítani.
Amit most csinálnak az Andrásék, tiszta bulvár, ami nagyon gáz.

Szólásszabadság 2011.03.13. 15:34:44

Ez a sok gyökér... még azt kifogásolják, hogy az újságíró minek és miből menjen egy katasztrófa helyszínére...
Hát azért, vazzátokmeg, hogy tájékozottak legyetek a világ dolgairól, hogy ne legyetek bukók. Miből... valszeg a Spektrum fedezi, kb. reklámbevételekből.
Akit nem érdekel, az nézze a valóvilágot és tájékozódjon onnan, ott úgyis sok az IQ bajnok...

Énbagoly 2011.03.13. 15:41:12

@hoppáhoppá: Azért a bulvárújságírók nem mennek olyan helyekre, ahol bajuk lehet, megsérülhetnek, vagy akár csak megsérül a műkörmük.
Ez szerintem két külön kategória.

Bocs, nem tudok németül, nem tudtam elolvasni a linkedet. Tehát nem tudom, mit írtak oda.
Én úgy gondolom, hogy ők ketten nem katasztrófaturistaként mentek oda. És nem tudom őket elítélni azért, mert ott vannak.

The reaper 2011.03.13. 15:41:50

@shinny bayaar: Az a helyzet, hogy a japánok fel voltak készülve a földrengésre, csak nem ekkorára. Ha jól tudom 7-es erősségű földrengésre voltak biztosítva az atomerőművek. Szóval ez a 8,8 kicsit odatett nekik.
Magyarországon pedig a Paksi atomerőmű is elég rendesen be van biztosítva katasztrófák ellen, de itt szerencsére nincs sok esély se ekkora földrengésre, se cunamira.

agresszív öregasszony a billából 2011.03.13. 15:42:41

@Szólásszabadság: Mitől tájékozottság az, hogy embereket mutatunk nyomorukban, bánatukban, amikor mindenüket elvesztették és felrobbanni készül mellettük néhány atomreaktor? Pont ez a valóvilág stílusa.

Böszörményi Gyula · http://www.alomfogo.hu 2011.03.13. 16:04:48

Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi barom téved erre az oldalra, és irigységből, vagy sima ostobaságból szólogat be, fikáz, piszkálódik, stb. Az se jó, ha valaki -mellesleg az életét kockáztatva- közvetít, az se, ha üres a képernyő - a lényeg, hogy a pici ujjacskáitokkal internetre szórhassátok még kisebb agyatok salakját. Csoda, hogy rajtunk röhög a világ? Párt-tv, azt nézzétek, bambák, az való nektek, az előre legyártott, íróasztal mögött kiagyalt hazugság, meg a külföldről csak szűrve átvett féligazságok. Az pedig, hogy valakinek más sem jut eszébe, mint az, hogy "miből utazgattok - ki a rokonotok - mér utazgattok", már több, mint szánalmas. Vajon az ilyesmit bejegyzőnek miből telik számítógépre, miért nem dolgozik beszólogatás helyett? Apuci tán fejes jó helyen? A neveteket, azt viszont gyávák vagytok kiírni, mi? Hányinger!

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.03.13. 16:34:50

@foodlfg:

Ja, az nhk az jó (japánul tudóknak: www.ustream.tv/channel/nhk-gtv )
Sajnos a magyar médiában sok butaság hangzott el, és még a Japánban élő magyarok beszámolóit is alaposan kiszínezték :(

F173 2011.03.13. 16:40:47

@foodlfg: Eszter és András elég sokat letettek már az asztalra, hogy kíváncsi legyek az ő szemszögükből készült riportra!
Burmában olyan interjút csináltak egy ellenzéki vezetővel, amelyet egyetlen nyugati újságírónak sem sikerült. Még a BBC is elismerte a munkájukat!
A többi riportjuk is nagyon sajátos és egyedi szempontból mutatja be az eseményeket.
Pont azért érdekesek, mert olyan nézőpontból nézik az eseményeket, amely a többi médiából kimard!

Hajrá Eszter és András! Nagyon várom a filmeteket!

Kopiati 2011.03.13. 16:45:17

Csónakot vigyetek, ha az epicentrumhoz mentek. Mert az epicentrum az óceánra esne, de nem értek hozzá.

nikopol · http://nikopol.blog.hu 2011.03.13. 16:46:07

@F173: érted, hogy mit jelent az nbsp-szindróma?, a BBC érti btw

Dr. Bélus___ 2011.03.13. 17:05:38

Nagyon nem kívánom nekik, mert miért kívánnék ilyet, de ha pár év múlva rákos lesz valamelyik minden lében kanál újságíró, megérdemli.

@shinny bayaar: A különbség az, hogy ezek japánok, azok meg valami ungabungák. Meg lehet nézni a különbséget köztük: az egyik szívós, iszonyat munkabírással, a világ (már "csak") 3. legnagyobb gazdasággal rendelkező magaskultúráját építette fel, a másik meg nyavalyog, h éhen pusztul. Rosszabb esetben lövik is egymást. Szerinted nem ér többet a japán?

F173 2011.03.13. 17:13:41

@ORGASMUSFORSCHER: Ez egy blog és a feladata, hogy a film készítésének hátteréről tájékoztasson. Minek szólsz hozzá olyanhoz, amit nem is ismersz? Nem láttad egyetlen filmjüket, de már véleményed van róluk!!!!!

@Szólásszabadság: A tájékoztatás nem arról szól, hogy tunkoljál az emberek nyomorúságában, hanem esetleg okuljál!!!

Ha 2004 előtt lett volna sok film és riport a szökőárról, akkor az emberek nem nézelődtek volna tömegesen, amikor visszahúzódott a tenger, hanem menekültek volna! Ha kicsit tájékozottabb lett volna az emberiség 2004-ben, 240 000 halott helyett csak néhány tízezer lett volna!
Ugyanez igaz a földrengésekre! Pont az ilyen helyzetek a legmegfelelőbbek, hogy milliárdok fejébe belevésődjön, mit kell csinálni földrengés esetén!

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2011.03.13. 17:14:50

kár volt az index-címoldalért, igazán. gondolom a sok hozzászóló mind kisujjból hozná ezt a színvonalat, és véletlenül sem azért firtatja például az utazás költségeit, mert számukra már Budapestre utazni is nagy élmény, nemhogy a világ másik felére.

smartdrive 2011.03.13. 17:31:52

annyira röhögnék, ha valami bajuk lenne

Dachstein 2011.03.13. 17:51:07

Hogy fikázzátok az egész utat, mikor még nem is láttátok a végeredményt. Én bízom annyira a készítőkben, hogy nem szenzációhajhász áldozatmutogatás lesz a végeredmény.

Kopiati 2011.03.13. 19:45:34

@szorokin: Like gombot a blog.hu-ra:)

@F173: a Tájékoztatás pont a tunkolásról, szól, hogy az emberek okuljanak. Úgy tunkolnak, ahogy szeretnék, hogy te okulj, láttatás az egész. Okulni meg egy katasztrófából mit lehet? "Ráb*sztunk"...ennyi, majd legközelebb, még jobban felkészülünk, ahhoz, hogy beleérezd magad egy olyan embernek az életébe, aki mindenét elvesztette, elég egy kis empátia, nem kell újságírókkal, riporterekkel beutaztatni a világot. Repülés amúgy is igen környezetszennyező módja az utazásnak.

No offens (hölgyek, urak), de pár kommentelőnek tényleg igen is okkal van a véleménye, kritikája, és bizonyára nem ok nélküli az onthespot felkapottsága, bár tényleg van egy-két túlzó vélemény is mindkét oldalon. Személy szerint nem mennék Japánba, olyankor amikor csak hátráltatni tudom az ottaniak életét, a turizmusban legalább a GDP, stb. mutatók javulnak, de most 2 emberke, elrepül onthespotkodni egy katasztrófa sújtotta vidékre, erre annyi szükség van, mint egy újabb világháborúra. Iráni tudósításuk (Metropol) kimondottan tetszett, mert bemutatták a fiatalok (egy részének) életét, amit nem látni, de szökőár után a nyakukra járni, nem látom értelmét, szükségét. Ismétlem no offens:)

ShanklyGates 2011.03.14. 13:53:35

Eszter és András, lehet menni rádióaktív sittet lapátolni, annyira szomjaznak itthon a nézők a riportjaitokra.

banyanyanya 2011.03.15. 21:42:18

Anyám.
Manapság sajnos a Magyarországon élők értelmi színvonala iszonyatos mélységeket súrol.
Nem igazán jutok szóhoz.

Felbi 2011.03.15. 22:33:14

Ki ne rettegne a sugárzástól és!??? A riporter vagy újságíró oda megy ahol a hírek születnek... Sokuk meg is fizet az árát annak, hogy te lásd a valóságot otthon a fotelből. Pár napja a japcsik azt mondták:"nem lesz még egy Chernobil" Te elhiszed?? Az irigység egyesekkel úgy látom hihetetlen szarságokat irat le...
Én sok szerencsét kívánok nektek és azt, hogy egyszer majd a honfitársaitok is elismerjék a munkátokat ne csak a külföldiek!

Ex0dus 2011.03.16. 01:13:41

@Felbi: A tudatlanság még a radioaktív részecskékénél is veszélyesebb. Nem kell elhinni amit a japánok mondanak, ha nem akarod, utána lehet járni, lehet olvasni, tanulni. A félelemkeltés se megoldást, se vigaszt, se megnyugvást nem hoz.

mocogró 2011.03.16. 04:39:31

Szal, éghet a pofája a sok fanyalgónak!
Aki eddig nem látta az összes részt, amit elkészítettek, az jobb ha alapállásba teszi a pofáját.
Ez nem a freej-féle szenzáció hajhászás, itt az életet mutatja be, amennyire lehet, kendőzetlenül.
Nem véletlen, hogy nagy hírportálok átveszik az anyagaik egy részét.
A többi, csak irigység.
Jól csináljátok, és amíg szakmailag nem qrvultok el, ne is hagyjátok abba.

--imo-- 2011.03.16. 09:51:35

Előre leszögezném nem vagyok a szavak embere,egyszerű melós vagyok aki a kereskedelemben dolgozik.
Pont emiatt is tudom ,hogy szerény kis hazánkban mennyire iszonyatosan sok barom tartózkodik.
A sok fikázó, fanyalgó, irigy embernek akik ide irkálnak üzenném ,hogy ellentétben velük ,én az összes riportfilmjüket láttam.
Igenis értékes filmeket készítenek,sajátos az átlagember szemszögéből,nem CNN-es hatásvadász riportokat.
Arra pedig senki nem gondol, hogy nem feltétlenül kárt okoznak Japánban sem,mert ismerve a riportjaikat nem arról fognak tudósítani,mekkora rombolás történt,hanem arról ,hogy hogyan élik meg az ottani emberek ezt.
Tudósításra pedig szükség van, mert rengeteg embernek csak így esik meg a szíve másokon,és esetleg pont egy riport miatt gondolja azt hogy fel kellene állni a fotelből ,és segíteni kellene.
Kis hazánkon belül is történt már így jó párszor,például szerintetek a Devecseriek utálják a riportereket akik tudósítottak róluk? Hozzájuk is érkezett adomány külföldről is.
Nem osztom itt az észt tovább mert a sok irigy faszt úgy sem fogom meggyőzni semmivel.
Lehet nyomni rám a gyökér dumát hajrá.

Jetty 2011.03.16. 10:58:24

Kerlek a Devecseriek utaltak a riportereket, mert azok meg a haloszobaba is bepofantlankondtak keres nelkul...
Es majdhogynem felloktek a mentost aki vitte volna el a serultet...ennyit errol!

Mert ezek hienak...es a lovera megy a melo, hogy kiet veszik meg!!!

Az adomany erkezett, Ok vajon vittek???
Es az utazas koltseget miert nem adtak oda inkabb adomanyban???

A racionalizmus nem osszekeverendo az irigyseggel!

Es volt ott 1000 pimasz dogkeselyu..rajtuk kivul is!!!

mocogró 2011.03.17. 11:17:09

De szánalmas a sok irigy firkász.
Ők megcsinálták azt amihez a többi töketlen hozzá se tud szagolni.

mocogró 2011.03.27. 19:10:08

@Nemo1777: ezek szerint te is egy irigy, hitvány firkász vagy.
azt nem várhatja el tőlük senki, hogy kockáztassák saját életüket, csak egy elfogadható kockázati szintig.
javasolnám, hogy fikázás helyett nézd meg az összes részt amit eddig készítettek. ha olyan ügyes vagy, mint ahogy itt osztod az észt, a neten kb. 10 perc alatt megtalálod. ha nem, akkor ne is szól hozzá.
az irigység szól belőletek. :(
szánalmasok.
süti beállítások módosítása