On the Spot 2010.04.15. 20:40

Burma 1.

 Ma délután bomba robbant Burma fővárosában, de mi és a nyersanyag még reggel kijutott az országból! Az elmúlt öt napban a blogon és a Facebook-ok a korábban megbeszéltek szerint csakis a webszerkesztők garázdálkodtak a nevünkben, éppen azért, hogy ne keveredjünk gyanúba Burmában, ahol az első évad utolsó adását forgattuk.


 
Eddig egészen biztosan ez volt a legmeredekebb helyszínünk, nemcsak azért, mert újságírókként hivatalosan be sem tehettük volna a lábunkat az országba, nemcsak azért, mert lebukás esetén ki tudja, milyen vallatás várt volna ránk, és nyilvánvalóan elvették volna a forgatott anyagot, majd jóesetben kitoloncoltak volna az országból, hanem mert mindenkit, aki szóbaállt velünk az öt nap alatt, életveszélybe sodortunk volna, de legalábbis sokéves börtönbüntetés várt volna rá, ha kiderül, hogy nyilatkozott a sajtónak.

Éppen ezért a velünk beszélgetők arcát sem rögzítettük, kivéve egyetlen esetet. Az egyik legfontosabb ellenzéki vezető, U Win Tin 20 évig volt börtönben politikai fogolyként, miután megalapította az NLD-t (Nemzeti Liga a Demokráciáért, a máig háziőrizetben tartott Aung San Suu Kyi pártja). Másfél évvel ezelőtt szabadult, azóta nem találkozott nemzetközi tv-stábbal, mert egyrészt a burmai hatóságok nem engednek be külföldi újságírót (mi hátizsákos turistaként léptük át a határt), másrészt U Win Tin-t folyamatosan megfigyeli a titkosszolgálat - a szállodánál is, ahol a titkos interjú készült, de erről majd később.

 

Amúgy is teljesen lehetetlen helyzetekben kellett interjúkat készítenünk, az egyiket egy tó közepén, hattyúalakú vízibiciklikben, egyikben az alany, a másikban mi. A lány, akivel találkoztunk, ujságíró, és csak titokban dolgozhat. A kiskamerájával forgatott anyagokat egy demokráciáért harcoló szervezet kicsempészi az országból. Ha lebukik, legkevesebb 17 év börtön vár rá. Ezért kellett a "Hattyú Hadművelet": két órán keresztül vízibicikliztünk ötven fokban egy tó közepén, miközben a lány mesélt... Például arról, hogy mik történtek a barátaival Burma különböző börtöneiben vagy hogy milyen körülmények között élnek és dolgoznak itt az emberek. Ez egyébként kívülről alig látszik. A katonai junta, a Burmát rettegésben tartó, mintegy 15 tábornokból álló vezetés mindent megtesz azért, hogy a látszat valóban csaljon. A turistákat az ország bizonyos részeire engedik csak be, a nevezetességeket rendbe tették, kényszermunkával szuper utakat építettek, remek szállodákban lakhatunk, és hazai színvonalon koktélozhatunk Yangoon elitjével, már ha van hozzá gyomrunk...

 

Most látjuk a BBC-n, már Thaiföldön, hogy Yangoonban ugyanannál a tónál robbant a bomba, ahol a tavi interjú készült, és legalább kilencen meghaltak. Minden nap ott sétálgattunk, több találkozónk volt ott, ezekben a napokban óriási tömeg hömpölyög arrafelé, ünneplik az újévet, zajlik a vízfesztivál, egymást locsolják az év egyetlen önfeledt eseményén Burmában... Az év összes többi napján csend van, az emberek zárkózottak, visszafogottak, nem mernek beszélni politikáról, próbálnak nem gyanúba keveredni a hatalom szemében, csendesen mosolyognak mindenkire, sok turistától hallani: Burma a mosoly országa, akárcsak annak idején a legvidámabb barakk - jut eszünkbe rögtön... Ilyenkor viszont az emberek kimennek az utcára, és legális az ereszd el a hajam! Ha tényleg kilencen haltak meg, ahogyan a hírekben mondják, az eléggé nagy szerencse ahhoz képest, hogy azon az utcán ezekben a napokban egymás hegyén-hátán táncolnak a "szilveszterező" burmaiak, arra meg gondolni sem szeretnénk, hogy mi van, ha egy nappal tovább maradunk, vagy egy nappal hamarabb robban a bomba. Hogy ki robbantott és miért, egyelőre nem tudni.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({ appId : '217136951693260', autoLogAppEvents : true, xfbml : true, version : 'v10.0' }); };
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://onthespot.blog.hu/api/trackback/id/tr881924669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misu75 2010.05.03. 20:52:47

Haat ez nem teljessen van igy ahogy a blogban szerepel.
En most telen voltam ott es az idegenvezetonk (helyi) az elso nap amikor beszelt a belso ellensegirol amik ellen kuzd.Az elsokent a government
(kormanyt ) emelte ki.
Mi ott nagyon meglepodtunk a nyilt szinvallasa miatt . kerdeztuk hogy nem fel e . Azt valaszolta hogy nem es az orszag 80-90% igy erez.
Utanna mi is nyiltabban mertunk kerdezni embereket ilyenekrol.
A tengerparton is volt egy srac akivel nagyon összebaratkoztunk.
Ő is nyiltan tobb ember elott este a tengerparton felelem nelkul mondta a velemenyet az egesz dologrol.

Szerintem nem kellene ennyire dramatizalni a helyzetet. mert annyira nem lehetett veszelyes.

A baratom aki ket evvel ezelott volt es o is velunk volt meglepodott hogy mekorat valtozott az orszag ket ev alatt.

Igaz hogy nem engedik be a magyar allampolgarokat ez a riport miatt?

On the Spot 2010.05.04. 01:51:38

@misu75: ebben az országban naponta visznek el embereket, mert másképpen gondolkodnak, háziőrizetben ül a húsz éve megválasztott Aung San Suu Kyi, több mint kétezer politikai fogoly ül börtönben, mert nem féltek elmondani a véleményüket, alig négy hónapja több mint húsz év börtönre ítéltek egy újságírólányt, mert végezte a munkáját, brutális diktatúra uralja az országot, ezt persze próbálják láthatatlanná tenni a turisták számára, egyebek mellett a kényszermunkával felhúzott turistaparadicsom segítségével... nem engednek be magyarokat a riport miatt? erről most hallunk először. ? üdv, OTS
süti beállítások módosítása